Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Čačić: Dajem ostavku! Milanović: Opet bih ga štitio

Čačić je rekao da u HNS-u moraju donijeti strateške odluke, a Milanović da još nije izabrao nasljednika.
14. studenoga 2012. u 15:54 2 komentara 4 prikaza
čačić
Foto: Vlada Twitter

- Dajem ostavku u Vladi svjestan odgovornosti koje imam! - objavio je očekivanu odluku Radimi Čačić.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je na konferenciji za novinare u Vladi podnio ostavku.

- Evo povod ove konferencije za medije je nažalost nije lak i jednostavan. Ono što je najvažnije, ponovit ću i izraziti duboko žaljenje zbog tragedije koja se dogodila u Mađarskoj i pogodila obitelj stradalih, ali i na meni i mojoj obitelji. Hrvatska javnost zna moj stav od prvog trenutka, ako razina odgovornosti je nehat, ali bude takva razina nehata da zasluži bezuvjetnu presudu, da ću snositi konzekvence, svjestan odgovornosti koje imam u odnosu na građane, funkcioniranje države, partnere u Vladi. Premijeru zahvaljujem na podršci.

- Dajem ostavku - zaključio je Čačić.

"Jako mi je žao"

- Jako mi je žao zbog ovoga, najviše kao i Ratku, zbog dvoje ljudi koje je stradalo. Uzrok je bio nehat, a on je kao što je i najavio u ovakvom slučaju podnio ostavku. Falit će u vladi, dobro smo suradivali - rekao je Milanović i dodao da još nije odlučio tko će doći na Čačićevo mjesto.

Na pitanje što će biti sa HNS-om Čačić je kazao da će se sastati njezina tijela. - Tijela će se sastati, moramo kao koalicijski partner donijeti strateške odluke. Nećemo ići na stranački sabor, ali ćemo donijeti odluke - kazao je Čačić i dodao da se ne namjerava prijaviti u zatvor. - Poštivat ću odluke suda, a nakon toga, 'o tom potom' - kazao je Čačić.

Milanović je rekao da značajnijih "rošada" u Vladi neće biti. - Zadovoljan sam sa svojim timom, ali morat ćemo dogovoriti neke promjene u užem kabinetu Vlade i Ministarstvu gospodarstva - kazao je Milanović. Dodao je da će o svim promjenama odlučiti do kraja ovog tjedna.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić bio je u šoku kad je čuo odluku mađarskog suda da će dio kazne, zbog prometne nesreće koju je skrivio, morati odslužiti u zatvoru.

Čačić je oko 14 sati iz Katara sletio u Zračnu luku Pleso u Zagrebu. Kako doznajemo, za odluku mađarskog suda doznao je pet minuta prije slijetanja i to od predsjednika Ive Josipovića. Nakon izlaska iz zrakoplova Čačić je ušao u službeni automobil i otišao bez komentara.  Nakon Plesa otišao je kući na konzultacije.

Podsjetimo, Čačić je nakon nesreće u Mađarskoj u nekoliko navrata rekao da će se iz politike povući samo ako ga bezuvjetno osude za nesreću u Mađarskoj.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Reuters: Ovo je veliki udarac za Zorana

Reuters: Ovo je veliki udarac za Zorana Milanovića!

Vijest o Radimiru Čačiću prenjeli su i svjetski mediji. BBC tako piše kako je mađarski sud pravomoćno osudio potpredsjednika hrvatske Vlade Radimira Čačića na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja kobne prometne nesreće u 2010. godini te da ova presuda 'preokreće' raniju odluku kojom je Čačić bio osuđen na uvjetnu kaznu zatvora.

Reuters pak podsjeća kako je ministar gospodarstva nakon prve presude kazao da će odstupiti s dužnosti ako ga pravomoćno proglase krivim i osude na zatvor. Navode i izjavu glasnogovornika suda u Kapošvaru koji je kazao kako se Čačić na izdržavanje kazne mora javiti u roku od mjesec do dva dana.

– Ovo je veliki udarac za premijera Zorana Milanovića. Čačić je zadužen za pokretanje javnog sektora kroz programe ulaganja u energiju i infrastrukturu koji bi godinu dana staroj vladi trebali pomoći pri oporavku gospodarstva i rastu nakon četiri godine – piše Reuters. (kh/VLM)

  • krtica:

    Velike stete sto je dao ostavvku!

  • mate45:

    Pitam se da li bi ga Milanović ovako štitio da je , nedaj bože usmrtio njegove članove najuže obitelji. Žao mi je Čačića jer se to može desiti svakom vozaču, ali isto tako mora biti svjestan svoje odgovornosti i prihvatiti konsekvence.