Akcija "Patriot"

Budmirov potpis bio ključ

Živko Budimir
30.04.2013.
u 09:59

Kriminalna skupina imala je razrađen plan i cijenu za svako pomilovanje

Postoji dobra veza za pomilovanja, i to sigurna. Trebaš samo imati novac, a cijena ovisi što se treba srediti. Već je nekoliko slučajeva odrađeno – prepričani je dio dvojice zatvorenika iz Zenice koji su se zanimali i zvali ‘vezu vani’ da vide kako i pod kojim uvjetima mogu biti pomilovani od predsjednika FBiH Živka Budimira. Kako je djelovala, kako su je tužitelji Oleg Čavka i Dijana Kajmaković opisali ‘organizirana kriminalna skupina u slučaju ‘Budimir’, koja je uzimala novac od zatvorenika za pomilovanja, vidi se iz detalja koji su iznijeli sucu Branku Periću. Detalji otkrivaju kako je hobotnica djelovala te kako je odlučujuću ulogu po dokazima Tužiteljstva BiH, koje priprema i optužnicu, imao upravo Živko Budimir. Skupina je imala razrađen plan i cijenu za svako pomilovanje, a ključ svega je bio Budimirov potpis na pomilovanja. Ispituje se 157 spornih pomilovanja, a bilo ih je 162. Ključni Budimirov čovjek prema dokazima, izjavama i snimljenim razgovorima, dok je skupina praćena, bio je Petar Barišić, savjetnik predsjednika FBiH za pitanja branitelja. Postupak je, kako je opisano na sudu, tekao ovako...

Kontakti i posrednici

- Novac za pomilovanja dogovarao je predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a BiH Ivan Jurčević iz Kiseljaka, koji je nakon uhićenja i objasnio tužiteljima cijeli postupak zajedno s predsjednikom Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Saudom Kulaosmanom, koji je bio veza kako bi se novac uplatio te proslijedio prvim osobama, kontaktirao Barišića i davali mu signal koga treba pomilovati, koji bi ih kasnije nagrađivao. Uloga Hidajeta Halilovića, predsjednika Povjerenstva za pomilovanje FBiH bila je da na sjednici Povjerenstva za pomilovanja ubrza procedure, te da ne iznese sve činjenice i osigura da se dobije stav povjerenstva i da neka od pomilovanja koja su dogovorena i prođu. Nakon što bi povjerenstvo odradilo svoj dio posla on bi popis proslijedio Živku Budimiru. Haris Kovačić, savjetnik Zorana Mikulića, ministra pravosuđa FBiH, bio je u lancu do Halilovića i zbog toga je bio predmet ispitivanja. Željka Čutura je osoba na koju je navodno uplaćen novac, odnosno 7000 KM predujma za puštanje zatvorenika iz Zenice po nalogu Petra Barišića. Istražitelji su je provjeravali i razgovarali s njom zbog ove uplate koja je bila nedavno i podudara se s iznosom i datumom koji se navode u presretenim razgovorima. Mira Ćorić, suradnica je Petra Barišića, povezana s Narodnom strankom Radom za boljitak i spominjana, kao i Mladen Kovač u slučaju Budimir. Kako doznajemo spominjana su imena još nekolicine osoba koji će biti predmet razgovora i provođenja ako se dokaže da su bili umiješani u slučaj Budimir.

Novčani iznosi

- Prema riječima Olega Čavke, državnog tužitelja, Armin Kulovac tražio je vezu kako platiti pomilovanje za svog brata Admira Kulovca, osuđenog za silovanje. Njemu je Petar Barišić rekao da će to stajati 48.000 KM. Nakon toga je Barišić stupio u kontakt s Budimirom te mu rekao: “Ovaj slučaj moramo završiti što prije i bit će na kavu!”. Sljedećih dana razrađivao se plan kako Kulovac da uplati novac te je Barišić na ime ‘neke žene’ otvorio račun, a na koji je Kulovac uplatio “avans” od 7000 KM. Do pomilovanja, ipak, nije došlo jer se upleo drugi slučaj te je Barišić Kulovca obavijestio da pomilovanje nije moguće izvršiti odmah, već tek u svibnju, te mu poručio da mu mogu novac vratiti. Kada je Kulovac dobio jamstva da će “brat” biti pomilovan od povrata novca je odustao. Slučaj koji se upleo bio je slučaj Adija Karića, osuđenog za nanošenje teških ozljeda. Nakon ispitivanja koja su tužitelji proveli, Armin Kulovac priznao je da je Barišiću dao mito za pomilovanje brata, a njegovu priču potvrdila su dvojica taksista, te osobe čija imena obrana ne mora znati, istaknuo je tužitelj Čavka. Kao glavne dokaze Oleg Čavka navodi presretnute razgovore.

Razrađena mreža

Doznajemo da se prvi put ime Živka Budimira spomenulo tijekom praćenja osoba povezanih sa slučajem Turković koji vodi tužiteljica Dijana Kajmaković. Od tada se Tužiteljstvo zainteresiralo i napravilo plan, ali nisu ni mogli slutiti kako će se iz dana u dan razvijati. Prema saznanjima, Budimir je kako je novac pristizao potpisivao sve više pomilovanja, što je postalo sumnjivo te se nije konzultirao s potpredsjednicima što je bio obvezan. Krajem prošlog ljeta je presreten telefonski razgovor u kojem je određena osoba supruzi Merseda Hadžića (Mirso Švicarac) javio da se ne brine i da je sve završeno s “glavnim” u Federaciji. Nedugo nakon toga se i Srđan Antunović (koji je uhićen u akciji Memory) raspitivao na koji način bi on mogao biti pomilovan i objašnjeno mu je da se slučaj rješava preko Petra Barišića. Veza u zatvoru je bio i brat Hidajeta Halilovića koji tamo radi kao čuvar. Na dan uhićenja, kako je i objavljeno prvog dana, kod Živka Budimiraje pronađen je novac koji tužitelji vjeruju da je mito za pomilovanje. Dokazi koji su pronađeni u uredima Budimira i Barišića te stanovima, izvacima iz banke, pohranjenim podacima i porukama s imenima koji upućuju na to kako je skupina bila jako dobro organizirana i imali su razrađen sustav djelovanja, te kako ovaj slučaj nema veze s politikom kako se to želi prikazati, nego s kriminalom. Mostar je označen kao mjesto gdje se sve završavalo, novac se dijelio i razrađivao se plan nakon dojava tko bi mogao biti na listi za pomilovanje. Nije poznato koliko novca je petorka osigurala protuzakonitim pomilovanjima koji su sada predmet istrage i koliko su ljudi upleli, a da neki od njih nisu ni znali o kakvim je radnjama riječ. Dobro razrađena mreža je funkcionirala do akcije ‘Patriot’ koja je početak razotkrivanja kriminala i korupcije među visokim dužnosnicima u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?