SREDNJA BOSNA

Brutalni napad na prava hrvatskog naroda u BiH

srednja bosna
VL FOTO
12.01.2011.
u 08:46

- Tražit ćemo zaštitu svojih ugroženih prava kod svih institucija u BiH - poručili su Hrvati srednje Bosne

Kako sada stvari stoje i kako događaji nagovještavaju, sjednica Skupštine Srednjobosanske županijske održana u ponedjeljak, 10. siječnja ostat će u ružnom sjećanju zastupnicima dva HDZ-a (7+2) i Hrvatima na ovom području, a ne treba sumnjati i nemalom broju Bošnjaka, pa i jednom broju bošnjačkih zastupnika. Jer, poruke koje su im s te Skupštine poslane jasno govore što se želi, što se radi, čemu se Hrvati na ovom području mogu nadati i što ih sve u sljedećem razdoblja čeka. No, nužno je naglasiti da „prljavi“ legalitet planovima i igrama koje vodi SDP, na čelu s predsjednikom Županijskog odbora Zukanom Helezom, uz “budno oko” SDA i kreatora iz sjene tih igara, predsjednika ŽO SDA Salke Selmana, a radi se o poništavanju volje hrvatskog biračkog tijela, daju i članovi Kluba hrvatskog naroda u županijskoj Skupštini, Karolina Pavlović i Blaženka Lukić iz NSRzB-a te Anto Lozančić iz NHI-ja.

Brutalni napadi

O tim događajima na Skupštini održanoj u ponedjeljak, a mnogi tvrde jednoj od najprljavijih, s najviše niskih udaraca i s neskrivenim namjerama kada su Hrvati (dva HDZ-a) u pitanju, otkako je formirana Srednjobosanska županija, s puno gorčine i rezigniranosti jučer su se u Travniku novinarima obratili Nikola Lovrinović, predsjednik ŽO-a HDZ-a BiH, Mirko Batinić, predsjedatelj županijske Skupštine, Josip Kvasina, predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Skupštini, te Anto Bilić, dužnosnik HDZ-a 1990. i zamjenik predsjednika Kluba hrvatskog naroda. - U ponedjeljak, na nastavku konstituirajuće Skupštine dogodio se brutalni napad na demokraciju i na prava hrvatskog naroda od SDP-a i SDA potpomognutih zastupnicama NSRzB-a Karolinom Pavlović i Blaženkom Lukić, te posebno zastupnikom NHI-ja Antom Lozančićem, kazao je na početku obraćanja novinarima Nikola Lovrinović dodavši kako su na sceni “opasne igre povampirenog SDP-a”.

Ocijenivši Skupštinu klasičnim političkim pučem i sramotnim scenarijem, što će Hrvatima u budućnosti ostati u najružnijem sjećanju, zastupnike iz reda NSRzB-a i NHI-ja okarakterizirao je političkim gubitnicima, bez hrvatskog biračkog legitimiteta, a koji pod svaku cijenu i ne birajući sredstva, traže način za ulazak u županijske i federalne strukture vlasti. - Tražit ćemo zaštitu svojih ugroženih prava kod svih relevantnih institucija i na svim razinama, domaćim i međunarodnim, tražit ćemo istragu prljavih igara i kupovanja glasova od NSRzB-a, za što imamo i dokaze i za našu županiju. Tražit ćemo i očitovanje nadležnih o ulozi Salke Selmana, još uvijek županijskog premijera, ali istodobno aktivnog zastupnika u Skupštini, što je nespojivo, te njegov netransparentan rad u Vladi, netransparentno trošenje proračunskih sredstava, kazao je Lovrinović naglasivši da će, u slučaju Selmana, od financijske policije tražiti reviziju poslovanja.

Lovrinović se posebno osvrnuo na medijske istupe “kolovođe” Zukana Heleza, predsjednika ŽO-a SDP-a, kako su zastupnici dva HDZ-a, svim mogućim sredstvima, opstruirali rad Skupštine održane u ponedjeljak. - To jednostavno nije istina, to je notorna laž i nijednim potezom ili pak postupkom nismo izlazili iz okvira Poslovnika o radu Skupštine i županijskog Ustava. Pa nama ti “socijaldemokrati” oduzeše čak i pravo podnošenja zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Obraćajući se novinarima još uvijek vidno uznemiren i rezigniran, Mirko Batinić je kazao kako je nevjerojatno što se sve u ponedjeljak događalo na nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanske županije kojom je predsjedao dok ga natpolovična većina od 16 zastupnika nije smijenila. - Ne, ne može se govoriti o smjeni jer zna se procedura, zna se što kaže Poslovnik o radu Skupštine i što kaže županijski Ustav.

Tu se izrijekom kaže da konstituirajuću sjednicu novoizabrane Skupštine vodi predsjedatelj iz prošlog saziva. Također želim naglasiti da po županijskom Ustavu predsjedatelj Skupštine može biti samo Bošnjak ili Hrvat (dva najbrojnija naroda u županiji prema popisu stanovništva iz 1991. godine), što ovisi o nacionalnosti premijera. A u ovom slučaju, koliko je meni poznato, Salko Selman je bošnjačke nacionalnosti. Stoga, protuzakonita je i odluka da Skupštinu nakon moje nasilne smjene vodi Nikola Simić iz SDP-a, jedini zastupnik srpske nacionalnosti među zastupnicima u novom sazivu Skupštine, kazao je Batinić i dodao: Tražili smo odgodu sjednice kako bismo se konačno dogovorili u Klubu hrvatskog naroda koga predložiti u rukovodstvo Skupštine, jer to nismo mogli učiniti u proteklih desetak dana jer su zastupnice iz reda NSRzB-a i zastupnik NHI-ja bili nedostupni.

Ali SDP i SDA, uz pomoć spomenutih zastupnika iz našeg kluba, napravili su pravi politički puč, ili je bolje reći lakrdiju koja, ne ispravi li se, ne poništi li se, može imati teške i nesagledive posljedice. Jer, na nas se vršio strahovit pritisak, pucalo se na nas iz svih oružja, a bez ikakvih razloga i argumenata. No, namjere i ciljevi su kristalno jasni – ne dopustiti ulazak u vlast dva HDZ-a. - Kada smo vidjeli u kom smjeru se Skupština želi usmjeriti, tražili smo odgodu, ali nam nisu dopustili. Čak su nas spriječili i u podnošenju zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Jer, pokazalo se, ruke SDA i SDP-a te ruke njihovih satelita jače su i od županijskog Ustava. Ili pak oni tako misle, kazao je novinarima Josip Kvasina. - Žalostan sam kao čovjek, pa tek onda kao političar, kazao je dužnosnik HDZ-a 1990. Anto Bilić dodavši: Jer sve ono što se u ponedjeljak događalo na Skupštini prije svega nije ljudski, nije korektno, nije statutarno, poslovnički ni ustavno. Nije, nema dvojbe, na tragu demokracije, nije na tragu suživota i međunacionalne tolerancije, nego je na tragu rušenja svega dobrog što smo u proteklim godinama radili, gradili i uradili.

Nekorektni pritisci


Na kraju jučerašnje konferencije za novinare Nikola Lovrinović se još jednom osvrnuo na tvrdnje Zukana Heleza da je HDZ činio snažne i nekorektne pritiske na zastupnice NSRzB-a. - Dvije zastupnice iz NSRzB-a nisu sudjelovale u radu Kluba hrvatskog naroda jer 10 dana nisu bile dostupne ni predsjedatelju Skupštine ni predsjedniku Kluba hrvatskog naroda. Navodno su bile negdje izolirane izvan zemlje. Tko ih je izolirao, čuvao, “štitio” i valjda zaštitio, i od koga, na to pitanje možda može odgovoriti Helez jer je očito dobro informiran. A pitanje je i, upravo za Heleza, kako mi iz HDZ-a na te zastupnice možemo vršiti pritisak u uvjetima i okolnostima koje sam, evo, naveo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?