novi problemi

Broj mrtvih u Japanu premašio 10 tisuća, a reaktor 3 je oštećen

japan (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
25.03.2011.
u 08:25

Koliko se strah proširio, najbolje svjedoči informacija kako su carinici u Kini zaustavili dvoje putnika iz Japana te im spriječili ulazak u zemlju jer su bili izloženi radijaciji koja daleko premašuje limite.

Problemi u Japanu jednostavno ne prestaju. Prema posljednjim informacijama, na trećem reaktoru NE Fukushima Daiichi primjećeno je oštećenje što će dodatno otežati borbu s prijetećom radijacijom jer se povećava mogućnost da u okolinu počne istjecati posebno radioaktivna kombinacija urana i plutonija.

Curenje je otkiveno u četvrtak kada su trojica radnika teško ozlijeđena jer su zakoračili u vodu koja je bila ozračena mnogo više od normalnih vrijednosti.

Iako radnici prilikom postavljanja električnih kablova nosili zaštitnu odjeću, kontaminirana voda procurila je kroz nju te su im noge bile izložene radioaktivnim elementima.

Borba za Fuksuhimu ide dalje, a sudeći prema izjavi TEPCO-a, firme koja upravlja nuklerakom,  hlađenje bi moglo potrajati i do mjesec dana.

Danas su objavljeni i novi podatci o broju žrtava havarije koja je pogodila Japan 11. ožujka. Broj mrtvih premašio je 10 tisuća, 17.440 osoba smatra se nestalima, a ozlijeđno je 2.775 osoba.

Stotine tisuća ljudi ostalo je bez krova nad glavom, a vlada potiho šalje smjernice građanima da napuste područje koje se nalazi u krug od 30 kilometara od nuklearne elektrane. SAD pak preporučuje da se krug proširi do 80 kilometara.

Premda hrabri samuraji čine sve što mogu kako bi se u Fukushimi stanje smirilo i otklonila opasnost daljnjeg širenja radijacije, Japan se bori sa sve većim strahom da je isparavanje iz nuklearke  zagadilo hranu i vodu.

Mjerenja pokazuju kako je razina ozračenosti vode kod Tokija opala, no i dalje ostaje visoka u drugim dijelovima sjevernoga Japana.

Koliko se strah proširio, najbolje svjedoči informacija kako su carinici u Kini zaustavili dvoje putnika iz Japana te im spriječili ulazak u zemlju jer su bili izloženi radijaciji koja daleko premašuje limite.

Također, kineska novinska agencija objavila je kako je abnormalna radijacija zabilježena i na brodu koji je iz Japana plovio prema jednoj kineskoj luci.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije