Zabrinjavajuće

Broj katolika u BiH se smanjio nakon Daytona

biskupi
VL FOTO
06.11.2011.
u 11:48

U Sarajevu završeno 53. zasjedanje BK BiH na kojem je ukazan problem bh. Hrvata

Nema stabilnog mira u BiH bez jednakih prava, kazao je kardinal Vinko Puljić, kao domaćin, nakon završetka 53. redovitog zasjedanja BK BiH održanog u Sarajevu. Konferencijom je predsjedavao banjolučki biskup Franjo Komarica, a u dijelu zasjedanja pridružio se i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D’Errico. On je biskupima izrazio zahvalnost što su i prigodom obilježavanja 130. obljetnice ponovne uspostave redovite crkvene hijerarhije u BiH iznova naglasili duboke veze Crkve u BiH sa Svetim Ocem i Svetom Stolicom.


O stanju katolika

Apostolski nuncij je također s biskupima izmijenio mišljenje o uzrocima zabrinjavajućeg stanja katolika u BiH. Naime, razgovaralo se o pronalaženju najboljeg načina na koji bi ova krajevna Crkva, uz trajnu potporu Svete Stolice, odgovorila tom velikom izazovu. U tom kontekstu i kardinal Puljić je kazao: Moramo biti svjesni stanja u kojem se nalazimo, ali Crkva ne može riješiti probleme koje bi morala država rješavati.

Mi samo ukazujemo na probleme koje država mora rješavati, od socijalnih do onih koji će jamčiti jednakopravnost Hrvatima na cijelom teritoriju BiH, ne samo na jednom dijelu. Izražavamo žaljenje što još uvijek u BiH nije izvršen popis stanovništva. No, Crkva ima svoj interni popis broja katolika preko svojih župa. Na temelju tih informacija, broj katolika je u opadanju.

Posebno smo zabrinuti što se njihov broj smanjio nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. U kontekstu obilježavanja 130. obljetnice redovite crkvene hijerarhije u BiH biskupi su ažurirali spremanje za tisak zajedničke publikacije o stanju župa od 1991. do 2011. godine.


Biskupi ohrabruju

Ono o čemu se još raspravljalo na zasjedanju i oko čega su se složili biskupi jest da Fakultetsko vijeće Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu uspostavi povjerenstvo za usklađivanje Statuta Teološkog instituta u Mostaru s Instrukcijom Kongregacije za katolički odgoj i sa Statutom KBF-a. Biskup Franjo Komarica osvrnuo se na izvješće sa zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija održanog u Tirani o temi nove evangelizacije.

Tijekom zasjedanja ukazano je na nužnost nove evangelizacije čiji su osobiti protagonisti: obitelj, katoličke škole, duhovni pokreti i zajednice za mlade, kao i mediji, koji najprije moraju i sami biti evangelizirani da bi se moglo uz njihovu pomoć evangelizirati druge. Biskupi ohrabruju sav katolički puk da u sadašnjem vremenu, opterećenu brojnim izazovima i kušnjama, ljube Boga, Crkvu, svoj hrvatski narod i zemlju svojih otaca prihvaćajući zajedničko življenje s drugima i drugačijima i izgradnju mira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?