ZA CRKVU

Branković obećao 6 mil. KM, a uplaćeno svega 250.000 KM

kuzmanovic
VL FOTO
21.10.2010.
u 08:28

Od svih obećanih sredstava Vlada RS-a uplatila oko 70 posto, dok je Vlada FBiH svega 3 posto

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović i dopredsjednik Davor Čordaš posjetili su jučer Mostar. U Gradskoj upravi su razgovarali s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem o stanju i prilikama u Mostaru te nastavku suradnje, nakon čega su zajedno obišli mjesto obnove saborne crkve Svete Trojice.

- Svrha moga posjeta Mostaru je da na licu mjesta vidim dokle se došlo s obnovom saborne crkve, u kojoj se mjeri ostvaruje povratak građana srpske nacionalnosti u Mostar te da potakne ulaganje sredstava iz dijaspore i međunarodne zajednice kako bi se saborna crkva što prije obnovila. Bitno je da učinimo sve da se ovaj objekt izgradi onakvim kakav je bio. Ovo nije samo vjerski objekt, ovo je civilizacijski i kulturni objekt jer odavde se trebaju slati poruke mira naspram nekulturi rata i sukoba. Vjerujem da dijelim mišljenje sa svojim suradnicima, posebice s vlastima grada Mostara da će ovo zaista biti spomenik kulture, našega civilizacijskog opredjeljenja za sve ljude dobre volje, kazao je Kuzmanović.

Govoreći o obnovi saborne crkve i novčanim sredstvima koja nedostaju, predsjednik Kuzmanović je kazao kako nisu sporna sredstva koje treba izdvojiti RS te da će se već u prvoj tranši za proračun 2011. izdvojiti sva sredstva koja su obećana, a jedan dio bit će uplaćen do kraja ove godine. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je kazao kako je s gostima otvoreno razgovarao, posebno o poteškoćama i problemima s kojima se susreću povratnici srpske nacionalnosti u Mostar.

- Obnova saborne crkve jako je značajna za Mostar i u interesu je svih građana, mira ovoga podneblja i mi ćemo sa svoje strane učiniti sve kako bi se ispunila dana obećanja i nastavilo s obnovom, kazao je Bešlić. Govoreći o dosadašnjem tijeku obnove, paroh mostarski o.Radivoje Krulj kazao je kako se obnova saborne crkve od donatorske večere sve do sada najviše obavlja zahvaljujući pomoći Vlade RS-a. Za vrijeme donatorske večere tadašnji premijer FBiH Nedžad Branković obećao je pomoć od oko 6 milijuna KM, a dosad je od toga uplaćeno oko 250.000 KM, kazao je Krulj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?