ISTRAŽILI SMO:

Božićnice u BiH od 50, 100 do 400 maraka

Novac
VL FOTO
22.12.2010.
u 08:11

Premda se i privatne tvrtke sve rjeđe odlučuju za božićnice, ipak više od polovine to još čini. Kod mnogih je iznos božićnice poslovna tajna

Božić je pred vratima. Osim duhovne, za Božić se vrše i materijalne pripreme. Recesija, besparica, uzrokovane slabim i neredovitim plaćama i mirovinama, unijele su nemir kod velikog broja ljudi. Za Božić mora biti izobilja, pa kasnije kako bude.

Tko ima pravo?

U ovo blagdansko vrijeme pojavljuje se pitanje tko ima pravo i na koliko božičnice? Odgovor je jednostavan: Svi zaposleni radnici imaju pravo na prigodne nagrade - regres, uskrsnica, božićnica i sl., naravno samo ako poslodavac ima za to mogućnosti, ali i volju isto isplatiti. Neka poduzeća uz božićnicu kupuju i darove djeci, neka daju i novac.

No, to su samo mogućnosti. A stvarnost?

Prošla su vremena, kada je država dijelila šakom i kapom, sada najveća očekivanja imaju zaposlenici u privatnim tvrtkama i onima u stranom vlasništvu.

- Nema božićnice za korisnike županijskog proračuna HNŽ-a. Nema ga ni u kolektivnom ugovoru. Međutim, sporazumjeli smo se s Vladom i upravo je u tijeku obračun razlike toplog obroka, tako da će korisnici dobiti na ruke oko 150 maraka, što bi mogli koristiti za troškove nastale ovim blagdanima, rekao je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HN županije.

Bez božićnica i u Posavini

Nepovoljno financijsko stanje dovelo je do ukidanja isplate božićnice djelatnicima u Posavini, u općinskim službama u Orašju, Odžaku i Domaljevcu. Prema informacijama iz Ministarstva financija Posavske županije, bez božićnice ove godine ostat će i zaposlenici županijskih službi, kao i korisnici proračuna. U Zapadnohercegovačkoj županiji tijekom ljeta primili su po 400 KM na ime regresa i božićnice. Božićnice nema ni u HB županiji.

Najveći broj privatnih poduzetnika ne daje božićnice. Oni koji daju, najveći broj to daje u bonovima kod određenih poduzeće. A koliko? Najčešće je to 100 KM. Ima ih koji daju 50, a i onih koji daju 300. Neki opet ne žele reći koliko daju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?