OPSTRUKCIJA

Bošnjački političari u BiH pod zaštitom pravosuđa

SIPA
05.07.2013.
u 10:27

Pojedini predmeti koje je SIPA otkrila i završila istragu Tužiteljstvo ne uzima pod oznakom ‘žurno’

Unutar pravosuđa BiH postoji tiha opstrukcija “osjetljivih“ predmeta koje policijska tijela, a prije svih SIPA, istraže, dokumentiraju i dostave Tužiteljstvu BiH, doznaje Večernjak. Prema pouzdanim informacijama, već je postala praksa da se predmeti koji se odnose na visokorangirane osobe ne tretiraju kao prioritetni i po pravilu spuštaju na niža tužiteljstva, odnosno sudove.

Predmet na Tužiteljstvu

Kako doznajemo, prije nekoliko dana je državnom Tužiteljstvu proslijeđen predmet na kojem je SIPA dugo vremena radila, a tiče se istrage o ratnom zločinu i drugim radnjama u koji je umješan jedan aktivni bošnjački političar (podaci poznati redakciji). Međutim, predmet je označen kao neprioritetan i za sada se ne zna kako će se po njemu dalje i postupati. Osim što narušava kredibilitet Tužiteljstva BiH, ovakva praksa budi sumnje u politički utjecaj određenih struktura na bh. pravosuđe. Ujedno se opstruiraju istrage i rad SIPA-e, koja se proteklih nekoliko godina pokazala kao ključna institucija u borbi protiv kriminala i korupcije u BiH. Upravo su zahvaljujući radu istražitelja ove agencije pokrenute stvari s mrtve točke i napravljen ozbiljan pomak u borbi protiv kriminala. Uz zadnje akcije na razbijanju korupcijske mreže u federalnoj vlasti te razotkrivanje višemilijunskih poreznih utaja pri uvozu i prometu mesa, treba spomenuti velike akcije “Boss” i “Lutka”, kojima je zadan težak udarac mreži organiziranog kriminala u BiH, ali i cijeloj regiji. SIPA je istodobno “očistila” i vlastite redove, pokazujući da nema nedodirljivih ni u policijskim strukturama. Dosadašnji rad pravosuđa više puta je bio metom kritika srpskih pa i hrvatskih političkih predstavnika, jer postoji jasan debalans u nacionalnoj strukturi procesuiranih osoba, a nesporna je činjenica da niti jedan bošnjački politički dužnosnik nije bio pritvaran niti je protiv nekog od njih vođen sudski proces. S druge strane, poduži je popis srpskih i hrvatskih političara koji su pritvarani i procesuirani, ali na kraju i oslobađani zbog neodrživosti optužnica. Mirko Šarović, Dragan Čović, Mladen Ivanić, Ante Jelavić, samo su neki od srpskih i hrvatskih političara koji su bili procesuirani pred državnim Sudom. Još izraženiji je nacionalni debalans u procesuiranju ratnih zločina. Prema podacima od prije godinu i pol, Srbi su pred Sudom BiH za ratne zločine osuđeni na više od 1170 godina zatvora, dok su Hrvati osuđeni na 164, a Bošnjaci na 161 godinu. Kao primjeri dugogodišnjih opstrukcija procesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima i Srbima često se navode Trusina, Grabovica, Uzdol, Dobrovoljačka, Dudaković i drugi.

Zaštita od procesa

Šokantno zvuči podatak do kojeg smo došli, a po kojem se u pravosudnim krugovima s određenim političarima razgovara kako i na koji način utjecajne bošnjačke političare pa čak i stranke, zaštititi od sudskog procesuiranja. Ovakve planove najviše remete aktivnosti SIPA-e koja je u proteklom razdoblju istražila i dokumentirala nekoliko slučajeva koji će sigurno uzdrmati i bošnjačku političku scenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?