Rješenje

Bošnjaci traže četiri izborne jedinice

Inzko
28.11.2012.
u 10:03

Dva HDZ-a traže da Mostar bude uređen kao jedna izborna jedinica, predstavnici OHR-a poručili kako neće nametati izmjene Statuta grada

Jučer je u uredu OHR-a u Sarajevu održan sastanak stranaka koje sudjeluju u pregovorima oko promjene Statuta Mostara i provedbe odluke Ustavnog suda BiH.

Izostao SDA

Sastanku ponovno nisu nazočili predstavnici SDA koji su još jednom pokazali kako u ovoj stranci nema dogovora oko ovoga pitanja. Ujedno, ovo je jedina stranka koja nije izašla s službenim prijedlogom rješenja za Mostar. Umjesto dolaska, predstavnici SDA su poslali pismo OHR-u. S druge strane, predstavnici dva HDZ-a su još jednom ponovili kako Mostar treba biti uređen kao sve ostale jedinice lokalne samouprave u državi te kako Mostar treba biti uređen kao jedna izborna jedinica.

- Nema niti jednog razloga da se naš prijedlog ne prihvati. On je u okvirima presude Ustavnog suda BiH, a ujedno je i pretpostavka da Mostar bude suvremeni europski grad - rekli su nam predstavnici dva HDZ-a. Četiri stranke - SDP, SBB, Stranka za BiH i Narodna stranka Radom za boljitak su iznijele skoro indentične prijedloge, te zatražili da samo Mostar bude podijeljen na četiri izborne jedinice. Osim ovoga, ove stranke predlažu i niz drugih rješenja kao što je rotacija na mjestu gradonačelnika Mostara. Ovi prijedlozi jasno upućuju kako bi od Mostara ponovno bio stvoren “grad slučaj”, a činjenica je kako ovaj prijedlog ne podržava niti jedna od stranaka s hrvatskim predznakom. Kako se neslužbeno doznaje, na sastanku su predstavnici OHR-a ponovili kako neće nametati odluke u ovom slučaju, te kako od lokalnih lidera očekuju da postignu dogovor o ovom pitanju.

Problem stvorio OHR

Mnogi su ovakav stav OHR-a zamjerili, uz opasku kako je upravo bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown stvorio problem u Mostara kada je ovom gradu nametnuo Statut. Ipak, većina sudionika je složna u ocjeni kako je upravo Statut grada “luđačka košulja” koja je izvor brojnih problema u gardu na Neretvi. To je ujedno jedina konstanta oko koje se pregovarači u ovom procesu slažu. Sva ostala pitanja su i dalje otvorena i nema naznaka kako bi kompromis uskoro mogao biti postignut. Sada je sasvim jasno kako je Mostar u potpunoj blokadi. Gradsko vijeće više neće zasjedati zbgo isteka mandata gradskih vijećanika, nema naznaka novih lokalnih izbora, a proračun grada za iduću godinu nije usvojen. Kolaps je na pomolu.

Ključne riječi

Komentara 2

CI
cinbenik
11:50 28.11.2012.

U suncati,pa tamo je gore nego do 1993...............znaci sve ove godine nema zeljenih rezultata i niti jedna strana nije zadovoljna,ap ni medjunarodna zajednica..............

FY
Fuck you Mother Fucker
18:40 28.11.2012.

Znaci ukratko, HDZ i Covic traze jedan covjek jedan glas u Mostaru, dok to kategoricki odbijaju u FBIH i BIH. Manite se te corave politike. Rjesenje, stabilno rjesenje je da se niko ne zajebe, nego da svakom odgovara rjesenje. Mostarr je prije rata imao vecinske Bosnjake, izgleda da su ga Hrvati poklopili dok su kukali o "ugrozenosti", i to toliko da bi sad jedan covjek, jedan glas u Mostaru? Ici zlocinackim stazama Srba, to nece proci, to svako zna. Dogovor, suradnja, iskrena zelja da svi dobiju, to je put ka boljitku, a ne politika "da zajebem susjeda pa da mu crkne krava", koju HDZ BiH ocigledno sprovodi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?