odlučujuće bitke

Borbe stigle u Tripoli, Gadafi već pobjegao?

gadafi, tripoli
AFP/PIXSELL
21.08.2011.
u 14:16

Libijski predsjednik pobunjenike ja nazvao štakorima i izdajnicima najavivši svoju pobjedu

Eksplozije i pucnjava od nedjelje ujutro odjekuju Tripolijem. Grad su napali pobunjenici uz pomoć NATO-a, a libijske vlasti poručile su kako je bez obzira na snažne napade prijestolnica sigurna. Dok pobunjenici tvrde da se već nalaze u Tripoliju, državni mediji javljaju da je u grad uspjela ući tek manja skupina protivnika režima, ali da su oni ubrzo svladani.

“Štakori su eliminirani”

- U grad je ušlo nekoliko naoružanih pobunjenika, ali pobjegli su u predgrađa. Brzo smo se s njima uspjeli izboriti - rekao je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim na konferenciji za medije. Ibrahim je napao i NATO opisavši ih kao luđake koji otvaraju put “pobunjenicima bez morala” jer oni ništa nisu sposobni sami učiniti. - Oni nemaju nikakve političke ideje. Ne žele poštivati ljudska prava, njima je na pameti samo krva osveta - zaključio je Ibrahim. Preko državne televizije građanima se obratio predsjednik Gadafi koji se pohvalio uspjesima svoje vojske u borbama protiv “štakora” kako je nazvao oporbene snage.

- Eliminirali smo ih, Tripoliji je siguran. Pobunjenici su izdajnici i ići će u pakao. Nas vidim kao pobjednike jer smo sve jači - poručio je Gadafi. I dok preostala vladajuća elita prikriva sve veću nemoć svoje vojske, izvještaji novinara s terena potvrđuju da pobunjeničke snage napreduju prema Tripoliju, a nakon što su osvojili Zaviju, uspjeli su preuzeti kontrolu i nad susjednim gradom Jadda’imom, smještenim samo 40 kilometara istočno od prijestolnice. Strane agencije prenose kako je u Tripoliju u tijeku akcija “Mermaid” čiji je cilj izolacija Gadafija i prisiljavanje na predaju. Jedan od pobunjeničkih glasnogovornika rekao je da operacija uključuje kopnene borbe oko Tripolija i NATO-va bombardiranja grada. Jasno je da i pobunjenici žele izbjeći potencijalno krvave borbe za grad, a primarni cilj im je izolirati Gadafija i prisiliti ga na predaju.

Bijeg u Venezuelu

Britanski Daily Telegraph objavio je vijest da je Gadafi već napustio Libiju te da se nalazi na putu u Venezuelu. Tu je informaciju, pozivajući se na pouzdane obavještajne izvore, navodno izrekao britanski ministar vanjskih poslova William Hague na sastanku šefova diplomacija zemalja članica EU. - Nemam informacija o tome da je Gadafi u Venzueli, ali neke vijesti ukazuju na to da je na putu ka toj zemlji - rekao je Hague. Libijski pobunjenici rekli su kako zasad ne mogu potvrditi da je dugogodišnji vođa napustio svoju zemlju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?