POLITIČKA KLIMA

Bolje nego prije izbora, pozvana EU da podrži ustavne promjene

izbori
Zoran Grizelj
11.12.2010.
u 11:17

Na konferenciji u Bruxellesu kao jedan od problema spomenuta je prije svega funkcionalnost BiH kao države

Na konferenciji u Bruxellesu o zapadnom Balkanu i Europskoj uniji kao jedan od problema spomenuta je funkcionalnost BiH kao države, što je preduvjet njezina daljnjeg napredovanja u europskim integracijama, ali svi sudionici su naglasili da je u zemlji bolja klima nego prije izbora, prenose mediji.

Formiranje vlasti

Na pitanje novinara kako se Europska unija odnosi prema sporom procesu formiranja vlasti u BiH, jedan visoki direktor u Europskoj komisiji rekao je da ne mogu previše inzistirati, jer je Belgija još duže vrijeme bez vlade. “Kako da prigovaramo BiH kad ni sami nismo za primjer. Moja jedina poruka jest - napravite to za svoje dobro, a ne zato jer smo mi nešto rekli”, istaknuo je jedan od diplomata za Srnu u stanci konferencije pod naslovom “Pobijediti balkanski blues”, koju je organizirao institut “Prijatelji Europe”.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack pozvala je na striktno poštovanje uvjeta pod kojim su ukinute vize za putovanja u schengensku zonu, a koje treba stupiti na snagu 15. prosinca. “Molim vas, poštujte te uvjete, jer ako ih ne budete poštovali, negativno reagiranje u zemljama EU-a prema proširenju na zapadni Balkan bit će pojačano”, rekla je ona obraćajući se vlastima u Albaniji i BiH. U prvoj sjednici konferencije prvi nastup imao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži ustavne promjene u BiH da bi se “stvorila funkcionalna država”.

Put Tadića i Josipovića

Prema njegovim riječima, BiH će biti samostalna kad bude uspostavljen takav mehanizam, a “prije toga ne bi trebalo ukidati OHR, jer bi moglo doći do kaosa”. On je pozvao da se “osude dezintegracijski procesi, a podrže integracijski”. Izetbegović smatra da bi svi u regiji trebali slijediti put pomirenja koji su počeli predsjednici Hrvatske Ivo Josipović i Srbije Boris Tadić. I visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je izjavio kako je nakon izbora u BiH primjetan posve novi duh međunarodnih odnosa u regiji, koji je, kazao je, ohrabrujući.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?