HNS ODGOVORIO

Bojkot Helezovih komisija

hns
VL FOTO
13.12.2011.
u 10:00

HNS reagirao nakon susreta s predstavnicima braniteljskih udruga iz reda HVO-a

Jučerašnja cjelodnevna proširena sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH i Glavnoga vijeća HNS-a bila je u cijelosti posvećena pitanjima branitelja i zloporabama koje provode federalne vlasti, napose oko ukidanja prava bivšim pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane protiv kojih se provodi klasična diskriminacija od vlasti u Federaciji BiH.

Višesatna sjednica

Pri tome je doneseno nekoliko zaključaka - od preispitivanja odluka sudskim putem, do traženja stajališta Ustavnoga suda, ali i otvorenoga bojkota spornih podobnih povjerenstava koje je utemeljio Zukan Helez iz Ministarstva za pitanja branitelja iz kojih su izbačeni pripadnici HVO-a i nepodobni revizijski timovi. 
“Pozivamo sve općinske, gradske i županijske službe za pitanja branitelja da, s ciljem pune provedbe zakona, koordiniraju i rade samo s timovima koji su formirani sukladno članku 6. Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava braniteljsko-invalidske zaštite”, navodi se u zaključcima Predsjedništva HNS-a donesenim nakon višesatne sjednice. To praktično znači da se tijelima vlasti sugerira da ne surađuju s Helezovim povjerenstvima koja su imenovana na krajnje prijeporan način.

“Zadužuju se županijski ministri za pitanja branitelja, ali i uprava da podnesu kaznene prijave protiv odgovornih osoba u Federalnom ministarstvu branitelja zbog nezakonitog postupanja u provedbi seta zakona kojima su uređena prava branitelja”, dodaje se u zaključcima objavljenim nakon jučerašnje sjednice.

Ustavni sud

Također se zadužuje predsjednica Odjela za branitelje da obavi konzultacije s pravnicima radi pokretanja ocjene ustavnosti sporne revizije. Dosadašnjom revizijom u FBiH status je izgubilo više stotina bivših pripadnika HVO-a.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar servo_volan
servo_volan
13:43 13.12.2011.

za one nepismene koji neznaju zašto je imao pravomoćno a nije primao invalidninu po sili zakona ćovjek je u mirovini i tad mu prestaje pravo na invalidninu po zakonima HERCEG BOSNE a FBIH je nas Hrvate sa ABIH ponovno prevarila kroz zakon o pravima branitelja FBIH KONKRETNO HVO I ABIH jer tu smo mi Hrvati trebali armiskim komponentama kao i 92 kad smo dali glas za BIH u cjelovitosti da bi nam posle bošnjaci rekli Hrvati su nam trebali kao savez. samo da BIH bude republika dio Muslimana je tad govorio ovo nije naš rat naša JNA itd da se vratim temi znam da se nevoli sve što je Hrvatsko ali pozivam sve Bošnjake koji žele suživot sa druga dva naroda da se opamete i da pćnu prihvatati ćinjenice u BIH da smo mi HRVATI konstitutivan narod i da bez nas nema BIH a onda ni FBIH zar je cilj to nekome iz SARAJEVA ako jest neka to javno kažu Bošnjaćki pol.i mi Hrvati ćemo znati se izvući iz toga to je Federalna jedinica sa nama Hrvatima na ćelu

RO
rosa
13:52 13.12.2011.

HDZ-e -snaga kojoj vjerujem. Da mi je vidjeti jednu osobu koja nije poltron da vjeruje u ovaj slogan.

Avatar servo_volan
servo_volan
13:30 13.12.2011.

I vrjeme je više da se ovoj nelegalnoj i nelegitimnoj vlasti stane u kraj neće se nama Hrvatima sudit samo zato što smo prvi stali u obrane BIH i Hrvatskog korpusa u cjelini a što se tiće revizije ona je sporna iz više od niza seta kršenja zakona npr.čovjek moj frend 100 invalid 1 skupine i prošao je dosad od poćetka 90 do 2006 revizija najmanje 3 da bi ćovjek bio bez invalidnine punih 10 godina a imao je pravomoćno riješenje 2 stupnja HERCEG BOSNE tj ministarstva HR-HB pa ga helez zovne samo da mu srce išćupa mjeri mu nogu kaže čovjek koji je teški stardalnik kaže mu doktorica glava je zarasla a čovjek nezna kad je oblaćno kući doći ima geler u mozgu koji se ućahurio jedva živ ostao braneći BIHi na kraju 2 sata ga vještaćili ti nezakoniti timovi bez ikakvog valjanog razloga usput čovje i noge nema a na glavi mu fali dobar dio kosti koje tad nije bilo za stavit zbog teških ratnih uvjeta sramota do bola

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?