ivo josipović:

'Bojkot filma zbog Lustigovih uvjerenja je nedemokratski!'

Predsjednik Ivo Josipovic
Željko Mršić/Pixsell
03.10.2012.
u 10:49

Predsjednik je osudio bojkot nastavnika u Kninu koji su odbili ugostiti oskarovca Branka Lustiga koji je dan ranije u Zadru školarcima objasnio zašto ne vjeruje u Boga što je naljutilo roditelje i nastavnike

Organizirani bojkot filma o holokaustu zbog svjetonazora gospodina Lustiga nedemokratski je i štetan postupak. S jedne strane, on govori o demokratskom deficitu našeg društva, nespremnog da prihvati legitiman svjetonazor pojedinca i njegova religijska uvjerenja. Takav postupak, posebno jer je riječ o manipulaciji djecom, nije primjeren demokratskom društvu – komentirao je za Tportal predsjednik Ivo Josipović bojkot nastavnika u Kninu koji su odbili ugostiti oskarovca Branka Lustiga koji je dan prije u Zadru školarcima objasnio zašto ne vjeruje u Boga što je naljutilo roditelje i nastavnike.

Lustigova iskustva su dragocjena

>>Branko Lustig školarcima: Da Bog postoji, ne bi dopustio holokaust

– Gospodin Lustig je i sam kao dječak preživio pakao Auschwitza. Iskustva i razmišljanja o zločinu koja je želio podijeliti s mladima dragocjena su kao važan iskaz o povijesti koji mladima treba pomoći da razumiju povijest, da odbace genocid i osude zlo koje je prijetilo cijelom čovječanstvu – dodao je Josipović. Rekao je da kao društvo moramo jasno i nedvosmisleno osuditi zločinačku i genocidnu politiku holokausta i biti spremni reagirati na svaku pojavu relativizacije holokausta.

– Siguran sam da ogromna većina građanki i građana Knina razumije što se dogodilo i da će grad pozvati g. Lustiga, da će Kninjani pogledati film i razgovarati o njegovoj moralnoj poruci –  poručio je Josipović za Tportal.

"Da Bog postoji, ne bi dopustio holokaust"

– Ljudi su vjerovali, išli su u kolonama, ja se toga sjećam, u Birkenauu i Auschwitzu i do zadnjega trenutka vjerovali su da će ih nešto spasiti i onda kad je plin već curio, a nitko ih nije spasio. Kako onda mogu vjerovati da nešto postoji, a da se nije umiješalo – kazao je Lustig na predavanju u Zadru te dodao da u Boga ne vjeruje jer smatra da je nemoguće da ga ima ako je mogao dopustiti sve ono što se događalo u logorima smrti.

Te izjave naljutile su zadarske roditelje, koji su protestirali zbog školskog odlaska na projekciju filma "Posljednji let Petra Ginza". Iste neugodnosti ponovile su mu se i u Kninu čije škole nisu željele prikazati film.

>>Branko Lustig: Za bojkot mog filma krivi su roditelji i nastavnici

Oscarom nagrađeni producent i preživjela žrtva holokausta Branko Lustig našao se tako u praznoj dvorani, u kojoj su se pojavila samo tri "zalutala" učenika.

 – To je, nažalost, čisti bojkot. Bojim se da su ga pokrenuli roditelji i nastavnici jer djeca ne mogu odlučiti sama. Ravnatelj jedne škole rekao mi je da su djeca mogla doći ako su htjela, no to je potpuno apsurdno jer se posjet trebao dogoditi u vrijeme nastave – rekao nam je tada Lustig.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?