Clark, Primakov o Bi

Boje se libijskog scenarija na Balkanu

vojska (1)
MORH
26.10.2011.
u 09:20

Sigurnosno stanje na zapadnom Balkanu zbog situacije u BiH i nereda na sjeveru Kosova sve nestabilnije

“Europska unija je ta koja treba pokazati odgovorno i jako liderstvo u rješavanju problema na Zapadnom Balkanu”, izjava je umirovljenog američkog generala Wesleyja Clarka.

EU se mora jače angažirati

Ističući kako bi EU trebala biti prisutnija u regiji, američki general smatra kako je sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu puno bolja u odnosu na devedesete godine prošlog stoljeća, kada je on bio na čelu savezničkih NATO snaga za Europu (1997.-2000.). U izjavi za Deutsche Welle Wesley Clark smatra kako su na Balkanu još prisutne otvorene rane, kao rezultat tragičnih godina za nama, kao i da se pred lokalno stanovništvo, od kojih su neki bili i žrtve ratnih zločina, postavio težak zadatak pomirenja i suživota: “Zato je i potrebno uporno, odgovorno i jako vođstvo EU-a, kako bi se radeći s izabranim lokalnim liderima, obrazovala i primijenila odgovarajuća politika koja bi vodila pomirenju i neophodnom izlječenju”, zaključuje general Clark. O stanju u BiH progovorio je bivši ruski premijer i član Ruske akademije znanosti Jevgenij Primakov koji se zalaže za jačanje suverenih prava Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Jača autonomija naroda

“Ako govorimo o razvoju Daytonskog sporazuma, očigledno je da u okviru BiH treba jačati suverena prava bh. Srba, bh. Hrvata i Bošnjaka. Drugi putevi će dovesti do krvoprolića”, naglasio je Primakov. Još je jednom ponovio kako se Rusija “protivi pretvaranju BiH u unitarnu državu”, smatrajući da to nije razvoj Daytonskog sporazuma. Primakov je upozorio da potencijalna prijetnja od etničkih i religioznih konflikata danas postoji, prije svega, na Kosovu i u BiH. “Plašim se da sjenka libijske operacije može pasti i na Balkan. To nije baš tako neostvariv scenarij i potrebno je tražiti rješenja da do toga ne dođe”, ocijenio je stanje u BiH bivši ruski premijer Jevgenij Primakov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?