Borba za nasljedstvo

Bobbyja Fischera vade iz groba zbog milijuna

'fischer_nnn_rad_180610'
Foto: ''
1/4
20.06.2010.
u 12:20

Šahovskog velemajstora Islanđani ekshumiraju kako bi se utvrdilo je li on doista otac filipinske djevojčice

Tijelo Bobbyja Fischera, koji je umro prije dvije godine, bit će ekshumirano kako bi se provjerilo je li legendarni šahist doista otac devetogodišnje filipinske djevojčice ili nije! Kulminacija je to borbe za nasljedstvo poznatoga majstora ploče sa 64 polja, čovjeka koji je šahom zgrnuo bogatstvo. Zaradio je više od dva milijuna dolara.

Svoje bi i supruga i nećaci

Odrekavši se američkog državljanstva, taj genijalni ekscentrik posljednji dio života proveo je u Islandu, u kojem je i umro, zbog zatajenja bubrega, 2008. godine, ne ostavivši iza sebe valjanju oporuku.

Kao prvi pretendent na prilično velika za šahovske pojmove dva milijuna dolara, pojavila se Myoko Watai, predsjednica Japanske šahovske federacije, tvrdeći da se za Fischera udala 2004. godine i da je taj brak držan u tajnosti. Nekoliko mjeseci potom u javnosti su se pojavili i Bobbyjevi nećaci Alexandar i Nicholas Targ, koji su pred američkim sudovima podnijeli zahtjev za udjel u naslijeđu nekadašnjeg šahovskog velemajstora.

Ipak prije nekoliko mjeseci pojavio se i treći zahtjev privlačne Filipinke Marilyn Young, koja tvrdi da je s Fischerom niz godina održavala vezu te da nekadašnji šahovski as s njom ima dijete, devetogodišnju djevojčicu Jinky.

Kako prema islandskom zakonu trećina nasljedstva pripada zakonitoj supruzi preminulog, a dvije trećine se raspoređuju djeci, islandski je sud naložio ekshumaciju Fisherova tijela da bi se novac preostao iza ekscentričnog velemajstora pravilno raspodijelio. Tom odlukom zadovoljni su i Fischerovi prijatelji, koji su bili upoznati s njegovom obiteljskom situacijom.

– Bobby bi se okretao u grobu kada njegovo nasljedstvo ne bi bilo raspodijeljeno prema islandskom zakonu i kada bi djevojčica ostala bez novaca. Svojim sam očima vidio koliko je Bobby volio Jinky i brinuo se za nju dok je bila mala, na Filipinima – kaže za Daily Mail Fischerov dugogodišnji Fischerov prijatelj Eugene Torre.

Posljednje godine u osami

Zanimljivo je da tijekom svojih posljednjih godina života provedenih u Islandu, Bobby Fischer nije pretjerano kontaktirao ni s jednim od pretendenata na naslijeđe. Dobivši islandsko državljanstvo, velemajstor se potpuno povukao iz javnog života i preselio u dom svojih prijatelja Gardara Swensona i njegove supruge Kristin Porrarinsdottir, koja ga je i njegovala kada je teško obolio.

Posebno blizak odnos razvio je s djecom svojih udomitelja, koje je podučavao šahu i kombinatorici, a zabranio je da mu se na pokopu itko pojavi osim Gerarda i Myoko Watai kao njegove službene supruge, s kojom se nije vidio nekoliko godina od odlaska na otok.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?