HVO GFiH

Bivši vojnici HVO-a na sud u Strasbourgu

HVO
15.05.2012.
u 09:35

Manipulacije s ratnim odličjima i s revizijom mirovina unose razdor

Informaciju kako će Ministarstvo branitelja i invalida rata FBiH, preko mjerodavnih institucija Vlade RH, tražiti reviziju nekoliko stotina pripadnika HVO-a koji su na temelju dobivenih odličja iz Hrvatske otišli u mirovinu, Predsjedništvo Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a FBiH, okarakteriziralo je nelogičnim i matematički neizvedivim.

Plasiranje dezinformacija

Federalne institucije vlasti, po njihovu mišljenju, namjerno plasiraju dezinformacije kako da od 1989 pripadnika HVO-a, koji primaju naknadu za odličja u FBiH, a od kojih je jedna trećina nositelja odličja “Red hrvatskog pletera“, koji nemaju po tom kriteriju pravo na umirovljenje pod povoljnim uvjetima, ima čak 2500 “lažnih odličja“. Takve dezinformacije tvrde u Udruzi imaju jedino za cilj unošenje razdora unutar braniteljske populacije HVO-a, prikazujući odličja i nagrađene pripadnike HVO-a kao kriminalce, krivotvoritelje. U Udruzi nositelja ratnih odličja HVO-a, ističu da oni ne samo da podržavaju reviziju nositelja ratnih odličja, nego su i zahtijevali da se otklone sve eventualno nezasluženo uvrštene osobe koje koriste neke od privilegija koje pripadaju braniteljskoj populaciji, ali ne na način kako to radi aktualni, odnosno kako je radio prethodni federalni ministar branitelja. Tada su se kao i danas, podsjećaju umirovljeni branitelji HVO-a, “isključivo pripadnici HVO-a izvodili ili se još uvijek izvode iz prava, bez mogućnosti žalbe, po samo ministru poznatom kriteriju, kako bi on mogao prikazati što veći broj izvedenih iz prava, a mogućnost povratka u pravo ne mogu ostvariti prije suda u Strasbourgu, do kada će mnogi i preminuti zbog nakupljenog stresa i pretrpljenih nepravdi”.

Precizne procjene

Postavljaju pitanje zbog čega se na najviše političke funkcije u državi BiH, odnosno u Predsjedništvo BiH, iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, gotovo po pravilu biraju dobitnici odličja “zlatni ljiljan“, a svakog dobitnika ratnog odličja HVO-a se kirurški precizno pregleda i procijeni je li ili nije zaslužio odličje koje nosi, na koji ga je način dobio i ima li pravo na privilegije koje su neupitne za dobitnike odličja iz reda ABiH”. Udruga podsjeća kako su odlikovani pripadnici HVO-a, kao legitimne vojne sile u obrani BiH ,ponosni na svoja djela i na postignute rezultate u Domovinskom ratu. ”Ako nekima nije poznato i nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma, HVO je zajedno s HV-om, a u nekim akcijama i s ABiH počeo nizati ratne pobjede”, navode.

Komentara 1

MO
mošnjo
20:57 15.05.2012.

ali se i blamiraju ovi iz tkz .udruga sacuvaj bože,oni stite lažne dobitnike odličja i krivotvorena odlicja..pa to nije normalno..podrzavam prethodni tekst..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?