IZLAZAK IZ REMETINCA

Bivši šef HEP-a Ivan Mravak ključni svjedok protiv Sanadera

'07.05.2010.Zagreb, Hrvatska - Miramarska 38, Ivan Mravak - bivsi predsjednik uprave Hep-a, policija je nakon pretresa auta i stana uhitila Ivana Mravka..Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
21.10.2010.
u 08:00

Mravak se, shvativši da će odgovarati za sve zlo u 
HEP-u, odlučio "braniti istinom"

Ivan Mravak, bivši šef uprave HEP-a, uhićen u svibnju zbog afere oko jeftine preprodaje struje, u koju je također upetljan i bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, bit će, neslužbeno doznajemo, jedan od ključnih svjedoka tužiteljstva u eventualnu kaznenom progonu nekadašnjeg premijera Ive Sanadera. Mravak privodi kraju svoje kazivanje u USKOK-u o kompletnom kriminalu u tvrtki za njegova mandata o kojem ima spoznaja.

Zatražio novo ispitivanje

Ispituje ga troje tužitelja, a njegovi su navodi paralelno, s tijekom i tempom njegova govorenja, provjeravani. USKOK, doznajemo, raspolaže s oko 66 sati njegova svjedočenja, snimljena tijekom ispitivanja na DVD. Zbog toga se i sav postupak Mravkova ispitivanja oduljio te bi cijela procedura trebala završiti sutra kada mu i istječe boravak u istražnom zatvoru. Da je bivši čelnik HEP-a jedan od bitnih čimbenika u stezanju obruča oko Sanadera svjedoči i podatak o tome kako je sam zatražio da ga se ponovno ispita o okolnostima fiktivnog zapošljavanja u HEP-u i stambenog zbrinjavanja Rade Buljubašića, povratnika iz Australije, prije koordinatora HDZ-a u toj zemlji koji je svojim angažmanom uvelike zadužio stranku u Sanaderovo vrijeme. Koliko se zna, Mravak je, naime, posvjedočio da je Buljubašića, koji je zapravo na posao odlazio u središnjicu stranke na Trgu žrtava fašizma, protupravno uhljebio u HEP prema Sanaderovu zahtjevu. Svoj je novi iskaz o Buljubašiću, kojim je tužiteljstvo zapravo lani i započelo raspletati prilično zapetljano klupko malverzacija u HEP-u, inače spreman potvrditi i pred istražnim sucem.

No nije to sve! Mravak se konkretne Sanaderove uloge doticao i prije u drugim slučajevima poput pogodovanja tvrtkama iz Diokijeve grupe, vlasnika Roberta Ježića, inače bliskog bivšem premijeru, dogovaranja mita za račun blagajne vladajuće stranke, izvlačenja novca iz HEP-a preko problematične marketinške tvrtke Fimi medije čija vlasnica Nevenka Jurak od sredine kolovoza zbog "pranja" 16,5 milijuna kuna dane provodi u zagrebačkom Okružnom zatvoru...

Poput nedavno pritvorena Mladena Barišića, bivšeg ravnatelja Carine i rizničara HDZ-a, i Jurakova još čeka novu priliku da pred istražiteljima nadopuni svoju obranu. Stoga se također s nestrpljenjem iščekuje njihovo pojavljivanje u USKOK-u te se nagađa hoće li i oni poput Mravka, jednostavno rečeno, otvoriti dušu pred istražiteljima te bez ustručavanja progovoriti o imenima prema čijim su nalozima zapravo postupali. Nije nemoguće.

Dovoljno se samo prisjetiti kako se odvijala Mravkova preobrazba od osumnjičenika zbog štete od 600 milijuna kuna državnom proračunu, što tužiteljstvo navodi kao posljedicu preprodaje struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, od trenutka uhićenja pa do danas kada mu istječe petomjesečni boravak iza zatvorske brave. Zvučat će možda grubo, ali bivši je predsjednik uprave HEP-a u trenutku kada mu je policija u sedam sati ujutro pokucala na vrata stana u zagrebačkom Trnju te ga uhitila u javnosti prilično omražen te percipiran kao ogledan primjer korumpiranog državnog zaposlenika koji kapom i šakom dijeli izdašne svote uskom krugu ljudi koji ga okružuju. Mravak je tako opisivan sve do sredine kolovoza kada mu je voda došla do grla.

Odluci pridonio Šerić

Otvaranjem spomenute istrage o pogodovanju Diokiju, zbog čega je osumnjičen kao šef zločinačke mreže, odlučio je govoriti o svemu što se u HEP-u događalo dok mu je bio na čelu. Tome je zacijelo pridonijela i promjena odvjetnika jer je Antu Madunića zamijenio Brankom Šerićem, poznatim po tome da poslije razmatranja cijele situacije realno objasni sve mogućnosti klijentima te predloži suradnju s istražiteljima. Tako se i Mravak, shvativši da će odgovarati za čitavo zlo u HEP-u, odlučio "braniti istinom".

Progovorivši o svim sudionicima uključenim u malverzacije u ovoj državnoj tvrtki, od kojih su neki još na ključnim pozicijama u Vladi, a neki su je i napustili, Mravak je zapravo na dobrom putu da poslije izlaska iz zatvora ubrzo stekne i brojne simpatije javnosti.

No najbolje tek slijedi! Publika u sudnici vjerojatno će zanijemjeti kada kao svjedok, za što se intenzivno priprema, započne iscrpno opisivati kako je zapravo tekla velika pljačka države i koja su sve zvučna imena u njoj sudjelovala.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije