ČITLUČKI BIG BROTHER

Bit će postavljene kamere u Međugorju i Bijakovićima

kamere, nadzorni sustav (1)
Patrik Macek/PIXSELL
28.07.2012.
u 11:15

Uskoro se kreće u postupnu fazu, a realizacija je kroz nekoliko mjeseci

Na području općine Čitluk bi se uskoro trebao provoditi videonadzor. Tako je odlučeno na posljednoj sjednici Općinskog vijeća. Kako je kazao Mario Rozić, tajnik Ureda čitlučkog načelnika, za početak videonadzor trebao uvesti na području naseljenih mjesta Međugorje i Bijakovići, i to od 10 do 12 kamera, a kasnije postupno i u drugim naseljima te općine.

Razlozi za uvođenje

- Općina Čitluk ulazi u ovaj projekt radi povećanja sigurnosti i zaštite građana i imovine, prevencije u sprječavanju kriminalnih radnji, provedbe policijskih poslova radi rasvjetljavanja počinitelja prekršaja, odnosno kaznenih djela, kontrole prometa u pokretu i mirovanju, kao i sigurnosti svih sudionika u prometu, a poglavito radi hodočasnika koji dolaze na ovo područje. Nabavu opreme i njenu ugradnju osigurat će općina Čitluk preko javne nabave i sukladno zakonskim propisima - rekao je Rozić te dodao kako je prijedlogom te odluke predviđeno da će se sva oprema predati na upravljanje i korištenje MUP-u HNŽ-a, koji će, sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka BiH, biti i kontrolor sustava videonadzora općine Čitluk. Općina će za kontrolora videonadzora ovlastiti MUP HNŽ-a, a snimljeni materijali prikupljat će se i čuvati u posebno opremljenoj prostori policijske ispostave Međugorje, gdje će za to ovlaštene osobe, prema potrebi i sukladno zakonu obavljati nadzor. Sve snimljene podatke nadzirat će i s njima postupati MUP HNŽ-a. Kazano je i kako Općina ostaje vlasnik opreme, ali nema nikakav pristup podacima. 

Zaštita osobnih podataka

Neki su se vijećnici zabrinuli za ljudska prava ljudi koji će zapravo biti snimani.

- Svaki video nadzor kod kojeg se vrši snimanje tretira se kao baza osobnih podataka. Sukladno tome, Agencija za zaštitu osobnih podataka donijela je niz rješenja i tumačenja tog zakona u kojem se ne govori se ništa o kvaliteti kamera, o panoramskom snimanju,  niti bilo čemu drugom, što navode europske direktive po pitanju videonadzora.  Iako je naš zakon takav kakav je, mi smo dužni donijeti takvu odluku ako uopće želimo uvesti videonadzor – rekao je vijećnik Boško Pehar, koji je očito dobro proučio tu problematiku. Prema projektu, kamere će se staviti na ulazu u Čitluk i izlazu iz Čitluka te na važnijim gradskim raskrižjima, također, će se postaviti nekoliko videokamera. Nakon opsežne rasprave, odluka o uvođenju videonadzornog sustava u općini Čitluk jednoglasno je usvojena, što znači da će se uskoro krenuti u postupnu realizaciju tog projekta koji bi trebao biti završen za nekoliko mjeseci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?