Banja Luka

Biskupi: Hrvati, izađite na popis bh. stanovništva

Biskupi
Autori: KTA, Anadolija
18.07.2013.
u 09:30

Moralna obveza svakog katolika je javno i ponosno očitovati vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom i na popisu, a časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u BiH

Biskupi su u Banjoj Luci na održanom 58. redovitom zasjedanju Biskupske konferencije BiH razgovarali i o nekim aktualnim pitanjima u vezi s društvenim kontekstom u kojem se nalazi Crkva u BiH. Biskupi su se posebno osvrnuli na popis stanovništva u BiH, te pozvali sve vjernike, članove svojih biskupija, kako one u domovini, tako i one u inozemstvu da se odazovu na popis koji će se održati od 1. do 15. listopada ove godine.

Budućnost društva

Biskupi su istakli da se radi o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebno onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju u zemlji. Ti bi, kako su rekli, rezultati mogli uvjetovati budućnost društva BiH u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke crkve u BiH. “Moralna je obveza svakog katolika javno i ponosno očitavati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obveza svakog katoličkog vjernika. A časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u BiH gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu”, zaključak je Biskupske konferencije. Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je da Biskupska konferencija ne želi prejudicirati rezultate popisa nego želi ljude potaknuti na građansku i vjerničku dužnost. “Također, želimo ohrabriti ljude da ako nisu izvadili dokumente, da ih izvade kako bi na zakonit način mogli biti popisani. Građani imaju pravo izjasniti se o svom identitetu i mi ih hrabrimo da to pravo iskoriste”, kazao je Puljić. Predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. dr Franjo Komarica naglasio je da nikako nije svejedno hoće li se popisu odazvati i druga dva konstitutivna naroda, odnosno nacionalne manjine.

Sveta Stolica i BiH

“Nemamo razloga sumnjati u ispravnost popisivača i očekujemo da oni korektno obave svoj posao. To imaju pravo očekivati svi građani ove zemlje”, istakao je biskup Komarica. S biskupima se susreo apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto koji ih je upoznao s formiranjem i radom Mješovitog povjerenstva za provedbu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na Temeljni ugovor. Biskupi su osim popisa stanovništva razmotrili djelovanje Caritasa BK BiH s ciljem što usklađenijeg i učinkovitijeg karitativnog djelovanja Crkve u BiH, te aktualnim pitanjima Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?