RASTROŠNOST

BiH za energiju platila 3 puta više od EU i SAD

struja
VL FOTO
14.12.2010.
u 08:07

Samo u školskim i zdravstvenim objektima u BiH, kojih je otprilike 1.100, moglo uštedjeti oko 406.000 megavata sati struje godišnje

Za utrošenu energiju u BiH 2008. godine plaćeno je skoro 20 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje, što je tri puta više od iznosa u SAD-u i zemljama EU-a, rekla je direktorica misije Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH Alair Grubs. Prilikom potpisivanja memoranduma o razumijevanju za energetsku učinkovitost u BiH s predstavnicima Razvojnog programa UN-a i Njemačkog društva za tehničku suradnju (GTZ), direktorica je rekla da je 2005. u BiH 57 posto potrošene energije bilo za zgrade, dok je potrošnja u zemljama EU-a iznosila 40 posto.

Ona je istaknula da svi ovi pokazatelji govore da se u BiH mogu načiniti značajne uštede pri racionalnoj potrošnji energije te da je zbog toga USAID-ov projekat pod nazivom “Ekonomija energetske učinkovitosti - 3E”, vrijedan 4,2 mil. dolara, fokusiran na djelotvorno trošenje energije u zgradama.

Rezidentni predstavnik UNDP-a Peter van Ruysseveld rekao je da bi se samo u školskim i zdravstvenim objektima u BiH, kojih je otprilike 1.100, moglo uštedjeti oko 406.000 megavata sati struje godišnje, što je jednako uštedi od oko 25 mil. KM svake godine u javnim proračunima za obrazovanje i zdravstvo.

Ključne riječi

Komentara 1

BA
barbaizamerike
05:02 15.12.2010.

he he za zgrade veca potrosnja jer se za kuce energija krade i idu zice u kucu ispred brojila

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?