INICIJATIVA

BiH traži više prijelaza za promet putnika i roba

granica
Ivica Galović/PIXSELL
08.08.2013.
u 10:08

Načelnik Vidić zatražio da se Gabeli vrati status međunarodnog prijelaza, slične zahtjeve istaknuli su načelnici u Novome Gradu, Livnu i u Dubici čijim mještanima je otežan život

Vijeće ministara BiH će na prvoj sjednici, koja će se održati početkom druge polovine kolovoza, razmatrati inicijativu za prijedlog izmjene ugovora o graničnim prijelazima BiH s Hrvatskom koji je potpisan u Bruxellesu budući da se u međuvremenu pokazalo da su se građani BiH, a napose stanovnici pograničnih područja našli u velikim problemima. Predsjedništvo BiH jučer je službeno pokrenulo tu inicijativu. Doznajemo kako su u razgovorima predstavnici BiH i Hrvatske pokazali spremnost udovoljiti zahtjevima građana u obje zemlje, napose onima koji žive pored granice. Prvih mjesec dana od ulaska RH u EU najkritičnije je stanje na području Čapljine, gdje se svakodnevno stvaraju kilometarske kolone vozila. U Vijeće ministara stigla je inicijativa o izmjeni ugovora o graničnim prijelazima. Priloženi su i prigovori iz Čapljine i Novog Grada na sjeveru BiH, u kojima načelnici Smiljan Vidić i Snježana Rajilić navode kako je mještanima drastično otežan život. Načelnik Vidić ističe važnost Graničnoga prijelaza Gabela koji je do sada bio jedina alternativa Doljanima u kojima se svakodnevno stvaraju gužve. Gabela je izgubila status međunarodnog prijelaza. Na sličan način su reagirali i predstavnici općine Livno koji traže da Kamensko dobije status graničnog prijelaza za prijevoz poljoprivrednih proizvoda. Na sjeveru BiH također je međunarodni granični prijelaz Dubica izgubio taj status zbog čega su vlasti tražile povratak staroga režima. Po proceduri za izmjenu ugovora, Vijeće ministara će podnijeti inicijativu, što je praktično odobrilo Predsjedništvo BiH, te uspostaviti radnu skupinu i zatražiti pregovore sa Zagrebom, odnosno Bruxellesom. Tek nakon toga moguće je razmišljati o promjeni ugovora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?