SRAMOTNO

BiH i Svaziland jednako uspješni u borbi protiv korupcije

korupcija
arhiva VL
27.10.2010.
u 08:07

Ovogodišnji rezultati potvrđuju da nije napravljen skoro nikakav pomak u iskorjenjivanju korupcije

Bosna i Hercegovina je zajedno s Kosovom najkorumpiranija država u regiji. Prema razini korupcije BiH se nalazi između 91. i 97. mjesta na popisu ukupno 178 zemalja svijeta. Tranparency International BiH prezentirao je jučer ove podatke koji se temelje na redovitom istraživanju globalnog indeksa percepcije korupcije.

Brojna istraživanja

Indeks je sastavljen od 13 različitih stručnih i poslovnih istraživanja provedenih u razdoblju između siječnja 2009. i rujna 2010. godine. Ovogodišnji rezultati potvrđuju da nije napravljen gotovo nikakav pomak u iskorjenjivanju korupcije u javnom sektoru. Ovaj segment bosanskohercegovačkog društva vrlo je blizu apsolutne korupcije, pa se može konstatirati da su sve reformske mjere koje su poduzete u proteklom razdoblju dale skromne rezultate. Tijekom prošle godine usvojena je Strategija za borbu protiv korupcije i nekoliko zakona bitnih za borbu protiv korupcije, ali u praksi nema vidljivijih rezultata u suzbijanju korupcije. Zakoni se loše ili nikako ne provode, pa je broj onih koji snose bilo kakve posljedice zbog korumpiranosti zapravo minimalan. Štoviše, situacija je toliko loša da se BiH svrstala u nepoželjno društvo Gambije, Svazilanda i Džibutija. Polako bježimo od bivših sovjetskih republika, a više nismo najgori ni na Balkanu. To nije zasluga ovdašnjih vlasti, nego što se na ljestvicama prvi put pojavilo Kosovo, pa su oni ispod nas, kazao je predsjedatelj Odbora direktora Transparency internationala BiH Emir Đikić.

Daleko ispred BiH

Sve druge zemlje jugoistočne Europe daleko su ispred BiH prema mjerenju indeksa percepcije korupcije. Očekivano, najbolje je plasirana Slovenija na 27. mjestu, a slijede Makedonija, Hrvatska i Crna Gora. Najbliža BiH je Srbija koja je na 78. mjestu. Iz Transparency Internationala upozoravaju da je korupcija prisutna u svim porama bh. društva, a najviše je ima u oblasti privatizacije, javnih nabava, proračunske potrošnje, zdravstvu, ali i u svim drugim segmentima društva. Od novih vlasti se očekuje da konačno aktivno krenu u borbu protiv korupcije. Između ostalog, potrebno je izvršiti izmjene Izbornog zakona i Zakona o financiranju političkih stranaka, usklađivanje entitetskih zakona o slobodi pristupa informacijama s državnim zakonom, gdje bi se uvele određene kazne za nepoštivanje zakona te poboljšati zakon o javnim nabavama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?