ZADUŽENJA

BiH i dalje srlja u dužničko ropstvo

birokracija
Željko Lukunić
26.07.2010.
u 08:23

Za realizaciju projekta poput koridora Vc, vodovodne ili kanalizacijske mreže potrebni su milijuni eura koje Bosna i Hercegovina nema

Iako se često govori o tome kako je Bosna i Hercegovina prezadužena zemlja te da se što prije treba prestati s daljnjim zaduženjima, podaci iz informacije o stopi javne zaduženosti BiH, koja je zaključena u prosincu 2009. godine - porazni su ukoliko se uzme u obzir koliko se BiH planira zadužiti u predstojećem razdoblju. Dvadeset projekata koji se trebaju realizirati na području Bosne i Hercegovine je krajem 2009. godine bilo u procesu odobravanja za kreditno zaduženje kod stranih banaka i investitora, dok je dvadeset šest projekata u pripremi za ta ista zaduženja.

Velika zaduženja

Podaci su ovo informacije o stopi javne zaduženosti BiH koja je urađena zaključno s krajem 2009. godine prema podatcima Ministarstva financija i riznice BiH dokumentu kojem je u posjedu Večernji list. Prema podacima iz ovog dokumenta, iznos sredstava koje je Bosna i Hercegovina tražila kako bi realizirala projekte u procesu odobravanja je 667.606.477,79 eura. Vrijednost sredstava potrebnih za realizaciju objekata koji su u pripremi, prema navedenom dokumentu, iznosi 837.825.750 eura. Među projektima koji se navode u ovom dokumentu su koridor Vc - prva faza sjever za koji se, prema navedenom dokumentu, čekalo odobrenje sredstava od EIB-a u iznosu od 75 milijuna eura. Kada su u pitanju sredstva od OPEC-a, očekivalo se 13 tisuća dolara za projekte stambene obnove za izbjeglice i poboljšanje životnih uvjeta na selu.

Za projekte tretmana otpadnih voda na području Bihaća i Banje Luke, kao i za vjetropark Mesihovina BiH, potrebno je vanjskih zaduženja u iznosu od 24,500.000 eura, a sredstva za to se očekuju od KfW-a. 25 milijuna eura je zahtjev upućen Saudijskom fondu, a od tih sredstava bi se trebalo financirati dovršenje i opremanje četiriju bolnica. Nije zanemariv ni iznos zaduženja koji je potreban za izgradnju državnog zatvora, a za što bi sredstva u iznosu od 19,300.000 trebala izdvojiti Razvojna banka Vijeće Europe. Među projektima koji su tijekom zaključenja ovog dokumenta bili u stanju pripreme jest i projekt koridora Vc - druga faza, i to u iznosu od 225 milijuna eura, kao i projekt vjetrenjača i hidroenergije Mostar za koji je potrebno 130 milijuna eura.

Opremanje bolnica

Uz navedena dva projekta, značajnija sredstva su potrebna i za projekt malih i srednjih poduzeća za koja se od EIB-a zahtijeva 40 mil. eura. Od Španjolske će se tražiti odobrenje zaduženja u iznosu od 32 milijuna eura za projekt talgo vlakova u RS-u. Kada je pak u pitanju odobrenje o zaduženju iz Austrije, valja reći kako je prema ovom dokumentu planirano zaduženje od ukupno 55,249.981 eura, od kojih bi se, između ostaloga, trebalo financirati projekt Županijske bolnice Zenica, opremanja bolnica u Orašju, Goraždu, kao i izgradnja nove bolnice u Bijeljini. U informaciji o stopi javne zaduženosti BiH, rađenoj prema podacima Ministarstva financija BiH, navodi se i da je među projektima koji su krajem 2009. bili u pripremi i projekt Vodovod i kanalizacija Sarajevo za koji je potrebno 30 mil. eura, kao i projekt Sarajevo-putovi u vrijednosti od 45 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 1

OZ
ozujsko
21:10 26.07.2010.

Petak,23,07,2010,ja i moj prijatelj,isli smo jednom trecem prijatelju u posjetu u kantonalnu(zupanijsku) bolnicu u Bihac,ma to ni je bolnica,to je ja mislim zadnje patiliste,a ne ljeciliste,ma ja mislim da su Africke bolnice hoteli, to je van svake pameti,covjek nema cak ni pitke vode, nego mora da mu neko donese(kupi),vi u Hrvatskoj stvarno nema te pravo ni na koji nacin da se protivite vasem zdravstvenom sustavu,u vas je prilicno uredno i opremljeno,ali ovo dolje u Bosni????!!!!!!!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?