PREGOVORI

BiH dobila uvjete i rokove za EU

eu
VL FOTO
29.06.2012.
u 10:56

Europska komisija se nada da će u najkraćem mogućem roku, BiH biti u mogućnosti ispuniti uvjete za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

BiH ima jasnu europsku perspektivu. Europska komisija se nada da će u najkraćem mogućem roku, BiH biti u mogućnosti ispuniti uvjete za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i preostale uvjete za podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, poruka je iz Bruxellesa nakon sastanka s bh. liderima.

Usuglašeni stavovi

Večernji list je u posjedu dokumenata koji su predani bh. liderima na sastanku u Bruxellesu u kojima se jasno navodi što stoji pred BiH, koji su rokovi, te na što je Europska unija usmjerila fokus kada je u pitanju BiH. Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele je predstavnicima bh. izvršne vlasti i vodećih političkih stranaka uručio Mapu puta koja bi mogla omogućiti da s njenom provedbom BiH preda zahtjev za članstvo u EU prije kraja 2012. Kako se navodi u dokumentu u djelu gdje se govori o Mapi puta spominju se i precizni rokovi koje BiH treba poštovati. Tijela vlasti i političke stranke iz BiH primili su od europskih čelnika na znanje rokove i kako se navodi dogovorili sljedeće: da osiguraju politički dogovor u pogledu sudske odluke u predmetu Sejdić - Finci i izvrše izmjene Ustava BiH do studenoga ove godine, kao elemenata koji su ključni da bi se osigurala zadovoljavajuća evidencija ostvarenog u smislu izvršavanja obveza BiH i SSP-a (Privremenog sporazuma); o potrebi da se preuzimanje zakonske regulative EU vrši na ujednačen i koordiniran način na cijelom prostoru BiH sukladno ustavima u BiH, kao što je ‘predviđeno relevantnim zakonima EU. Dogovor je da će se osigurati da stavovi koji se iznose institucijama EU odražavaju dogovor sa svim nadležnim institucijama i tijelima vlasti u BiH, kao rezultat djelotvorne koordinacije. Zbog tog razloga je neophodno uspostaviti funkcionalan mehanizam koordinacije; kao nastavak dijaloga na visokoj razini u procesu pristupanja sve razine vlasti (od države, entiteta, županija, Distrikta Brčko...) trebale bi se angažirati na dijalogu kako bi se dogovorili o uspostavljanju djelotvornog mehanizma koordinacije rada o pitanjima EU, što će BiH omogućiti da o europskim pitanjima govori usuglašenim glasom i stavom i do 31. listopada 2012. predoči prijedlog Mehanizma koordinacije rada o pitanjima EU. Jedna od navedenih točaka dogovora glasi: da unaprijede i ojačaju funkcioniranje uprave na svim razinama vlasti kako bi BiH mogla usvajati, primjenjivati i izvršavati zakone i propise EU-a. Posljednja točka koju su dogovorili je da se osigura da BiH dobro iskoordinira i odgovori, najkasnije do 31. listopada na listu pitanja o izabranim poglavljima o kojima je bilo riječi na sastanku, kao ilustraciju neophodnih uvjeta za primjenu procesa pristupanja EU određena su poglavlja - Javne nabave i Životna sredina, navodi se u zaključku koji je usvojen u Bruxellesu.

Napredak neophodan

Neophodan je napredak u radu na ovim pitanjima prije nego BiH može očekivati napredovanje u procesu pregovora o približavanju EU. Europska komisija je spremna podržati europsku perspektivu BiH kroz stručnu i financijsku pomoć. Drugi sastanak kao nastavak dijaloga na visokoj razini između lidera EU i BiH održat će se u studenome u Sarajevu, navodi se u dokumentima. Naime, europski čelnici žele do tada vidjeti koliko je BiH ispunila uvjeta, jesu li ispoštovani rokovi, te što su sljedeći koraci. Kako doznajemo, Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a BiH, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990., Sulejman Tihić, predsjednik SDA i Mladen Bosić, predsjednik SDS-a iznijeli su europskim čelnicima svoje viđenje aktualne političke situacije, napretka BiH, te pokazali razinu usuglašenosti kada je riječ o europskoj budućnosti. Na večeri s europskim čelnicima razgovaralo se i o rekonstrukciji vlasti u BiH, te funkcioniranju u idućem razdoblju. Intenzivna suradnja političkih lidera iz BiH nastavit će se u smjeru napretka kako bi se svi rokovi na vrijeme ispoštovali, riješila provedba presude Sejdić - Finci, kao i ostali zadani uvjeti. Na sljedećim stranicama otkrivamo što to sve EU traži od BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
12:17 29.06.2012.

Od tih rokova EU nema nista. Pa ovi se BiH lideri ne mogu dogovoriti niti da zajedno sjednu i kavu popiju, a kamoli da se necemu dogovore. Za BiH je najbolje da se raspadne, inace ce ostati europski problem slijedecih par stoljeca kao i palestina. Odkako me pamcenje sluzi u palestini se stalno nesto dogovaraju i nikao da se dogovore. To je izgleda sudbina BiH.

KR
krtica
21:04 29.06.2012.

Lako se je dogovatari, ali tesko se je dogovoriti. Tro-eticki narod jedne tvorevine nateze svaki na svoju stranu i pokusava ostvariti svoj identitet u zivotu i praksi. Ali, to se nedozvoljava jednome narodu koji je majoriziran. Tesko s vlada s RS koja ima svoje zamisli buducnosti. Dakle, o kakvom se ulasu u EU BiHe danas govori? Da li ce federacija uci u EU posebno sa svoja dva naroda koji se slazu kao rogovi u vreci? A RS mozda sama i ce ona cekati dok se stvore putevi z njezinu majcicu srbiju? Ima l itko odgovor na ovo?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?