ODLUKA

BiH dobila desetog biskupa

biskupija
VL FOTO
18.10.2011.
u 10:58

Deseti biskup znak je posebnog povjerenja prema mjesnoj Crkvi u Bosni i Hercegovini

Sveti otac Benedikt XVI. imenovao je jučer svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije don Dražena Kutlešu, koji je bio zaposlenik Kongregacije za biskupe pri Svetoj Stolici, pomoćnim biskupom za Poreč i Pulu, objavio je jučer u Mostaru apostolski nuncij u BiH Alessandro D’Errico u isto vrijeme kada je ova vijest objavljena na službenim internetskim stranicama Svete Stolice. 
Papinski izaslanik u BiH prenio je točno u podne mostarsko-duvanjskom biskupu Ratku Periću odluku Svete Stolice da će Kutleša biti pomoćni biskup Ivanu Milovanu, aktualnom biskupu Porečko-pulske biskupije, izvijestila je Katolička tiskovna agencija (KTA).

Problem Dajle

U pisanoj izjavi novi pomoćni biskup je izrazio zahvalnost Svetome Ocu na ukazanoj odluci ističući da je to potvrda vjernosti Crkve Hrvata Svetoj Stolici. 
Ovo imenovanje dolazi u vrlo delikatnome trenutku, i to kada se praktično dio javnosti u Hrvatskoj usprotivio nalogu vrha Katoličke crkve da se Dajla vrati benediktinskoj zajednici. Naime, odlukom koju je Ministarstvo pravosuđa RH donijelo sredinom kolovoza o ništavnosti upravnog akta kojim je Porečko-pulska biskupija stekla samostan Dajla poljuljana je pravna sigurnost u Republici Hrvatskoj, a s druge strane ova država, kojoj je Sveta Stolica više nego prijatelj, na čudnovat način okrenula joj je leđa. Dolazak mons. Dražena Kutleše tumači se kao početak otklanjanja nesporazuma koji je izbio. Naime, Kutleša upravo dolazi iz Kongregacije za biskupe koja je rješavala sporove vezane uz odnose u biskupijama i između samih biskupa. Valja reći da je njegovo imenovanje i posebno priznanje Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini koja je u samo posljednje tri godine dobila četvoricu novih biskupa, od Berislava Grgića u Norveškoj, Petra Rajića kao papinskog izaslanika za Arapski poluotok, Marka Semrena kao pomoćnog banjolučkog biskupa, te konačno imenovana je posve nova, vojna biskupija kojoj je na čelu mons. Tomo Vukšić.

Veliko priznanje

Inače, mons. Dražen Kutleša podrijetlom je iz Tomislavgrada, na mjesto biskupa imenovan je s pozicije službenika Kongregacije za biskupe pri Svetoj Stolici. 
Gimnaziju je završio u Dubrovniku, a studij filozofije i teologije u Sarajevu i Zagrebu. Doktorat kanonskog prava obranio je na Papinskom sveučilištu Urban. 
Obavljao je brojne dužnosti. U razdoblju od 1993. do 1995. bio je vikar katedralne župe u Mostaru, a od 1998. do 2006. bio je župnik u Grudama, profesor kanonskoga prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar Biskupske kurije, član Vijeća za pravdu i mir Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Od 2006. je službenik Kongregacije za biskupe, a od 2011. i zaposlenik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?