OPTIMIZAM?

BiH će ući u Europsku uniju 2020. godine - možda

Inzko
Tomislav Miličević
21.09.2010.
u 14:41

- Godina 2020. realnija je... Devet ili deset godina realna je perspektiva - rekao je Inzko novinarima u Europskom parlamentu u Strasbourgu

Bosna i Hercegovina mogla bi ući u Europsku uniju za deset godina, rekao je u utorak u Strasbourgu visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko.

On je naglasio kako su ljudi koji su vjerovali da bi se BiH mogla priključiti Uniji 2014. - na stogodišnjicu ubojstva nadvojvode Franje Ferdinanda koje je bilo okidač za izbijanje Prvog svjetskog rata - zapravo "sanjali".

- Godina 2020. realnija je... Devet ili deset godina realna je perspektiva - rekao je Inzko novinarima u Europskom parlamentu u Strasbourgu, gdje se ovog tjedna održava plenarno zasjedanje.

Bruxelles smatra kako BiH može napredovati na putu prema EU-u tek kada izgubi status poluprotektorata pod nadzorom Ureda visokog predstavnika (OHR).

Međutim, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se bh. političari slože oko ustavnih promjena i drugih reformi potrebnih za zatvaranje OHR-a, europsko stajalište malo se ublažilo.

Inzko je rekao da zatvaranje njegova ureda više nije isključiv preduvjet. Sugerirao je kako bi se neki koraci mogli poduzeti i prije iako je zatvaranje Ureda još uvijek potrebno da bi zemlje članice počele razmatrati zahtjev BiH.

Inzko je također potvrdio kako bi zemlji do kraja godine mogle biti ukinute vize za EU. "To bi bila ogromna simbolična vrijednost za ljude u BiH", rekao je.

Ključne riječi

Komentara 1

OZ
ozujsko
21:22 21.09.2010.

\"BiH ce uci u Europsku uniju 2020\",ko je kalendarske,Krscanske ili Hidzretske? Krscanska je sada 2010,a Hidzretska je 1460.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?