SVEUČILIŠTE

Bh. politički procesi dobivaju nedopustive forme

rektor
VL FOTO
11.03.2011.
u 09:05

Vodstvo mostarskoga Sveučilišta upozorilo na opasnost onoga što se trenutno nameće Hrvatima u BiH

Senat Sveučilišta u Mostaru razmatrao je pokušaje grubog kršenja narodnih prava u bh. društvu. Senat je svjestan da politika i politička pitanja nisu i ne trebaju biti predmet interesa akademske zajednice, osim u slučajevima kada dolazi do ozbiljnih poremećaja i pojava u društvu kao što je pokušaj grubog kršenja narodnih prava.


Primorani obratiti se

- Polazeći od sveučilišne tradicije koja se temelji na rezultatima postignutim znanstvenom objektivnošću i moralnom vjerodostojnošću te uzimajući u obzir odgovornost koju danas ima akademska zajednica i njegova najviša tijela, Senat Sveučilišta u Mostaru primoran je obratiti se bh. javnosti i izraziti ozbiljnu zabrinutost zbog pojava i pokušaja grubog kršenja narodnih prava, a osobito pokušaja isključivanja legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda iz buduće vlasti u BiH. U posljednje vrijeme svjedočimo dogovorima nekih sudionika političkih procesa koji poprimaju nedopustive forme. Njihovi postupci stvorili su zabrinutost da bi unatoč protivljenju legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda moglo doći do nametanja rješenja koja neće i ne mogu osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda sa ostalim konstitutivnim narodima u BiH - poručili su iz Senata Sveučilišta iz Mostara.

Uznemirenost javnosti

Dodali su kako se time u društvu stvara osjećaj uznemirenosti i nemoći te neodgovornosti za javno djelovanje, dok se demokracija i sloboda pretvaraju u svoju vlastitu suprotnost.- Senat upozorava da je nužna odgovornost za javno djelovanje jer se samo tako može uspostaviti potrebna razina povjerenja i tolerancije. U BiH nužno je stvoriti ozračje međusobnog povjerenja i suradnje kojima bi se prevladali nesigurnost, neravnopravnost, strepnja te unaprijedili odnosi u društvu. Stoga Senat mostarskoga Sveučilišta poziva sudionike političkih procesa, akademsku zajednicu i druge intelektualne krugove da svojim autoritetom i djelovanjem otvore pozitivne perspektive i pridonesu općem napretku u zemlji kakav svi želimo - zaključili su na Sveučilištu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?