NJEMAČKI MEDIJI

Bh. dužnosnici neljubazni pasivci skloni mitu

dirk
VL FOTO
11.08.2011.
u 10:01

Njemačkog ministra gospodarstva za vrijeme dolaska u BiH dočekali trećerazredni dužnosnici, o čemu izvještavaju njemački mediji

I prije nego što će njemački ministar za gospodarsku suradnju i razvoj Dirk Niebel na svojoj koži osjetiti svu negostoljubivost, bolje kazano pasivnost i nezainteresiranost bh. dužnosnika za privlačenje kapitala iz gospodarski najjače članice EU-a, njihovi investitori već su doživjeli niz neugodnosti oko svojih ulaganja u BiH.

Ulaganja stopiraju lobiji

“Neučtiva nezainteresiranost2 o kojoj nakon ovotjednog posjeta njemačkog ministra BiH piše ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitung, njemački gospodarstvenici su osjetili više puta. Prvi skandali datiraju još iz poslijeratnog razdoblja kad su predstavnici jake njemačke automobilske industrije pokušavali nastaviti ratom pokidanu poslovnu suradnju s Tvornicom automobila Sarajevo (TAS). Tada su naišli na financijske ucjene u režiji poslijeratnih tranzicijskih gospodarskih i političkih moćnika koji su držali konce vlasti. Njemački kapital teško je zbog političkih opstrukcija iz Sarajeva ulazio i u mostarski Aluminij. Nizu bojkota njemačkog kapitala u BiH treba pridodati i ona iz prošle godine, kad su lokalni moćnici općine Travnik na sve načine stopirali gradnju prve u niza mini hidroelektrana na Pruscu. Milijunska investicija trebala je stići od mješovite njemačko-bosanskohercegovačke tvrtke GRID koja je u sastavu njemačke korporacije PCC iz Duisburga i DEG – članica Njemačke razvojne banke (KfW),

Hercegovina bez milijuna

Početkom ove godine poslovično uredni Nijemci ostali su konsternirani kad je Federalno ministarstvo energetike i rudarstva naprasno preko noći drastično smanjilo financijske naknade za proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana, zbog čega je propala već dogovorena gradnja solarnog parka u Hercegovini vrijednog više od 100 milijuna KM. Šokirani njemački investitori, tvrde naši izvori, čak su tražili angažman svog veleposlanstva u Sarajevu da im pomogne kako bi se sporna odluka ukinula i investicija realizirala. Iz njemačkog Veleposlanstva sugerirali su da je investicijski prostor BiH još uvijek nestabilan. Stoga i čudi što Frankfurter Allgemeine Zeitung piše kako je “posjet ministra Nibela naišao na upadljivu nezainteresiranost i to iako je Njemačka najvažniji bilateralni partner BiH u razvojnoj suradnji”. Statistika u BiH ne znači ništa.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
12:04 11.08.2011.

aj me svabski politicari mnogo dobri..hahahaahahah

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?