APELI

Bez skorog dogovora HB županiji prijete štrajkovi, blokade i nemiri

hdz
Zoran Grizelj
24.01.2012.
u 10:31

Ukoliko se Odluka o privremenom financiranju ne usvoji do 31. siječnja, svi računi ove županije, a time i institucije bit će blokirani

Hercegbosansku županiju od potpune blokade svih institucija dijeli manje od tjedan dana. Naime. 31. siječnja bit će blokirani svi računi ove županije ukoliko se do tada ne usvoji odluka o privremenom financiranju u ovoj županiji. Razlog zbog kojeg ta odluka još uvijek nije usvojena leži u činjenici da je ovo jedina županija u BiH u kojoj ni petnaest mjeseci nakon posljednjih parlamentarnih izbora nije sastavljena nova Vlada.

Vladu koja bi u sljedeće tri godine trebala voditi HBŽ trebala bi, prema ranije potpisanom sporazumu, činiti dva HDZ-a, međutim zbog nemogućnosti dogovora među pojedincima iz ove dvije stranke na županijskoj razini, ova županija je postala “slučaj”. Konkretno, problem je nastao oko imenovanja mandatara HB županije. Više puta je istaknut problem dosadašnjeg premijera Nediljka Rimaaca, za kojeg opet pojedinci smatraju da ne treba dobiti još jedan mandat, s druge pak strane Rimac smatra da je on najzaslužniji za izborni rezultat koji je ‘devedesetka’ postigla na posljednjim izborima u ovoj županiji, te da bi on trebao biti premijer i u ovom mandatu.

Upravo iz tog razloga prije par dana održan je sastanak predsjednika HDZ-a 1990 dr. Bože Ljubića sa čelnim ljudima ŽO HDZ-a 1990. HBŽ i zastupnicima ove stranke u Skupštini HBŽ-a. Zaključeno je da je HDZ 1990 odlučan tražiti rješenje za uspostavu nove Vlade na temelju sporazuma kojega su potpisali HDZ 1990 i HDZ BiH u interesu županije, a posebno hrvatskih interesa u ovoj županiji. Pri tome, zadržavajući pravo svake političke stranke da same predlažu svoje kadrove. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je dan prije sastanka izjavio kako je Rimac bio i ostao jedini kandidat HDZ-a 1990 za premijera HB županije’. Ukoliko se situacija ne riješi, ovoj županiji prijete štrajkovi i nemiri, koje su građani već najavili .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?