UPOZORENJE

Bez proračuna nema popisa pučanstva, izvoza u EU...

ministri
VL FOTO
11.04.2012.
u 09:05

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda upozorio na moguće posljedice

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda upozorio je u utorak da bi se BiH mogla naći u potpunoj blokadi za izvoz roba životinjskog i biljnog podrijetla, bez novca za održavanje općinskih izbora i popis pučanstva ukoliko se ne donese državni proračun koji bi trebao biti na dnevnome redu Vijeća ministara do kraja ovoga tjedna. Na današnjoj sjednici proračun neće biti tema. 
“U proračunu su osigurana sredstva za reforme potrebne za prilagodbu BiH ulasku Hrvatske u EU. Nedonošenje proračuna značilo bi da nema novca za izgradnju i opremanja graničnih prijelaza”, rekao je Bevanda. To bi po njemu bio izravan udar na izvoznike iz BiH roba životinjskog i biljnog podrijetla koji bi se počeo primjenjivati s početkom 2013. godine kada se u Hrvatskoj primjenjuje stroži režim uvoza.

Blokada za EU

Vlasti BiH predvidjele su u ovoj godini potpuno osposobiti dva granična prijelaza prema Hrvatskoj koji bi bili opremljeni potrebnim uvjetima za izvoz lako kvarljive robe po standardima Europske unije. 
Dodao je da se nedonošenjem proračuna potiču politički manipulanti unutar vladajuće šestočlane koalicije te da bi svaki neuspjeh imao katastrofalan učinak u BiH. “Da nije bilo političkih manipulacija mi bismo imali proračun do 31. ožujka”, rekao je Bevanda navodeći da je to razlog i zbog kojega je BiH snižen kreditni rejting. 
Predsjedatelj Bevanda je najavio da će se do kraja tjedna održati sjednica Vijeća ministara na kojoj će se naći proračun institucija BiH. I ministar financija i riznice BiH Nikola Špirić potvrdio je da su u proračun uvrštena sredstva za reformske procese, ali i rad novih institucija, dodajući da je neizvjesno rješavanje problema razvojačenih pripadnika Oružanih snaga BiH. Po njegovim riječima kada se pravio okvir novoga proračuna vodilo se računa o politici štednje.

Svi štede

Dodao je, međutim, da time niti jedna državna institucija neće biti ugrožena te da su sve zemlje u okruženju smanjile svoje proračune, dok se u BiH inzistira na povećanju javne potrošnje.

“U proračunu je planiran rast od neizravnih poreza za devet posto, a rast proračunskog okvira za pet ili šest posto. Nađite mi jednu zemlju u okruženju koja je to osigurala”, kazao je Špirić, ističući da se u BiH radi o sukobu između provedbi ili neprovedbi reformi. Izražavajući razumijevanje sindikalnih zahtjeva da se plaće ne smanjuju naglašava da to nije moguće posebno zbog učinaka globalno-financijske krize, ali i bez toga vrijeme je da se smanji javna potrošnja da bi se “probudio realni sektor i osnažilo gospodarstvo”, najavljujući da će biti donesena i odluka o prestanku rasta zapošljavanja.

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
10:45 11.04.2012.

Oni koji se pretjerano bave malim stvarima često postaju nesposobni za velike. Rochehoucauld

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?