Crni scenarij

Bez proračuna, nema BiH

proračun
VL FOTO
11.10.2011.
u 13:06

Kriza oko uspostave vlasti te apetiti dvaju entiteta sada ruše državne institucije i stvaraju novu krizu

Sve isplate, plaće zaposlenika, izmirivanje obveza iz zaduženja prema inozemstvu bit će potpuno obustavljene od 1. siječnja 2012. i time praktično paralizirati državnu razinu u Bosni i Hercegovini ne donese li se do posljednjeg dana ove godine proračun za sljedeću godinu.

Već iskoristili

Oko 22.000 korisnika proračuna, od kojih je najveći broj pripadnika Granične policije i Uprave za neizravno oporezivanje, neće moći dobiti plaću. Razlog takvog stanja jest u činjenici što će se ova godina, prema svemu sudeći, završiti bez donošenja proračuna nego je stalno produživana odluka o privremenom financiranju. Budući da se odluka o privremenom financiranju u novoj fiskalnoj godini donosi na temelju tromjesečnog proračunskog razdoblja iz prošle godine, u BiH će praktično nastupiti financijski i pravni vakuum. 
Državni ministar financija i riznice i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Dragan Vrankić upozorava na moguće posljedice. 
“Mi nismo donijeli proračun za ovu godinu niti se uspjeli usuglasiti oko raspodjele novca s jedinstvenog računa s entitetima. Do kraja godine uspjet ćemo osigurati novac za plaće svih državnih službenika, neće biti kapitalih ulaganja niti transfera što po meni nije dobro. S druge strane, razgovara se o proračunu za 2012. U Ministarstvu smo sve pripremili i utvrdili dokument okvirnog proračuna, no sporno je koliko će pojedine razine uzimati s jedinstvenog računa. Nisam siguran da će takvog dogovora biti i ovoga puta. To je zabrinjavajuće”, ističe Vrankić.

Veliki problemi

Prema Vrankićevu tumačenju, sljedeća godina mogla bi biti još kompliciranija. 
“Odluke o privremenom financiranju BiH ne može biti jer se referira na proteklu godinu u kojoj praktično nemamo proračun. Zato se mora donijeti proračun za 2012. U suprotnom bit će jako puno problema”, rekao je. Nije želio spekulirati može li takav rasplet događaja izazvati socijalne nemire kakvi su prošle godine bili vidljivi u entitetima. No, uz sudbinu državnih institucija, ništa bolje stanje neće niti u entitetima koji jednostavno ne mogu funkcionirati u ovome lancu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?