Odluke

Bez izvješća o 300 mil. KM koji su davani kroz razne poticaje

Novac
23.10.2012.
u 09:20

Milijuni za poticaje, grantove i donacije potrošeni kroz privatne poslove

Ne samo poticaji i grantovi za poljoprivredu, već i poticaji koji su davani za razvoj gospodarske djelatnosti, unaprjeđenja investicija, a potrošeni su nenamjenski morat će se od korisnika vratiti u federalni proračun.

Istraga u ministarstvima

Ministarstvo, koje je davalo takve financijske poticaje koji su potrošeni nezakonito, morat će u suradnji s inspekcijskim službama, sudovima, vratiti novac od korisnika u federalni proračun. Nedavno je federalna Vlada usvojila izvješće Povjerenstva za praćenje utroška sredstava tekućih grantova Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije namijenjenih poticaju proizvodnji i prestrukturiranje industrije i rudarstva u 2009. i 2010. godini. Utvrđeno je kako su namjenski utrošena sredstva u 2009. godini, koja su dodijeljena za 18 gospodarskih društava s većinskim sudjelovanjem državnog kapitala svih razina vlasti u FBiH, kao pomoć zaposlenicima u ovim poduzećima koja su u predstečajnom ili stečajnom postupku, kao i pomoć na prevladavanju teškog socijalnog stanja. “Vlada je”, stoji u odluci, “zadužila Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije da u 2012. godini, putem Federalnog pravobraniteljstva, poduzme aktivnosti na podnošenju tužbi nadležnom sudu zbog povrata sredstava od gospodarskih društava, koja nisu dostavila dokaze o namjenskom utrošku poticajnih sredstava dodijeljenih u 2010. godini.” Već nekoliko godina Ured za reviziju institucija Federacije BiH kontinuirano upozorava kako se grant sredstva i sredstva za poticaje, kao i donacije koje se daju raznim humanitarnim organizacijama uopće ne provjeravaju na koji se način i u što su potrošena. U posljednjem revizijskom izvješće napravljenom za rad institucija u BiH naglašeno je kako nema primjerenog nadzora trošenja novca koje se po različitim stavkama izdvaja iz federalnog proračuna.

Nema traga novcu

U većini slučajeva nisu uopće usuglašene odluke Vlade FBiH o kriterijima za dodjelu sredstava (tekući grantovi) sa Zakonom o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH. Nisu utvrđeni kriteriji dodjele sredstava iz tekućih rezervi s posebnom pozornošću na pojedinačne odluke vlasti, koje bi trebale biti u okviru odobrenog iznosa sredstava koji se može dodijeliti neprofitnim organizacijama, a što je propisano Zakonom o proračunu. Zbog toga i postoji veliki broj neprofitnih organizacija u BiH koje ne polažu račune za darovani i utrošeni novac. U proteklih pet godina po ovim osnovama podijeljeno je blizu 300 milijuna maraka grantova udrugama ili lokalnim razinama vlasti. Financirane su sportske, humanitarne organizacije, braniteljske i druge udruge, ali i za javne ustanove i vjerske institucije. Revizori godinama u svojim izvješćima navode da se podjela javnog novca vrši bez utvrđenih kriterija, efektivnog nadzora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?