Filmska pljačka

Bez ispaljenog metka, za samo 3 minute, izveli pljačku stoljeća

'Airport security guards and officials stand near an entrance to the tarmac at Zaventem international airport near Brussels February 19, 2013. Robbers dressed as police and armed with machineguns have
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.02.2013.
u 18:55

Neobrađeni dijamanti: Nisu označeni certifikatima pa će im biti jako teško, ako ne 
i nemoguće, ući u trag nakon ovakve krađe

Naoružani pljačkaši prerušeni u policajce probili su se u dvama vozilima kroz zaštitnu ogradu zračne luke u Bruxellesu, dovezli do zrakoplova koji se spremao poletjeti u Zürich i, naoružani automatskim oružjem, ukrali pošiljku dijamanata vrijednu 50 milijuna dolara. Nevjerojatna pljačka dogodila se u ponedjeljak oko 20 sati i obavljena je u tri minute. Istu večer policajci su pronašli zapaljeni kombi kojim su se poslužili pljačkaši. Još nitko nije uhićen, a čini se da policija nema snažne tragove.

Sve po planu

– Ovo nije bila obična pljačka. Ovo je bilo precizno isplanirano. Bili su to profesionalci – rekla je Anja Bijens, glasnogovornica tužiteljstva koje vodi istragu. Dodala je da su pljačkaši ukrali 120 kutija s dijamantima, ali ne i čitavu pošiljku.

Pošiljka je do Bruxellesa dovezena cestom iz Antwerpena, belgijskog grada koji je svjetski centar za trgovinu dijamantima. Pljačkaši su znali da se pošiljka ukrcava na zrakoplov za Zürich.

Probili su zaštitnu ogradu iako ni istražitelji ni službenici zračne luke ne žele otkriti na kojem točno mjestu i kako. Kroz rupu u ogradi osmero pljačkaša, po četvero u svakom vozilu, dojurilo je do zrakoplova parkiranog na pisti, otelo dijamante i pobjeglo.

Zrakoplov je bio putnički, sve se dogodilo otprilike 20 minuta prije polijetanja, a let je zbog pljačke otkazan i putnici su usmjereni na druge letove. Nitko od putnika nije posvjedočio da je išta vidio.

Iako su pljačkaši bili naoružani strojnicama, sve je pošlo onako kako su planirali i nisu ispalili ni metka. Radnici koji su utovarivali teret u zrakoplov nisu pružali otpor jer su ih pljačkaši držali na nišanu. Nitko nije ozlijeđen. Promet u zračnoj luci nastavljen je bez dodatnih otkazivanja letova. Dojam da je izvedena tako jednostavno čini preksinoćnju pljačku još nevjerojatnijom.

Pridržavaju se pravila


– Šokirani smo činjenicom da se takvo što moglo dogoditi. Svi se pitamo kako je to uopće moguće – rekla je Caroline De Wolf, glasnogovornica udruge trgovaca dijamantima u Antwerpenu.

Glasnogovornik zračne luke Zaventem u Bruxellesu nije mogao odgovoriti na pitanje kako je pljačka poput preksinoćnje uopće moguća na jednom dobro osiguranom aerodromu.

– Pridržavamo se najstrožih pravila. Stalno nas nadgledaju i belgijske i europske vlasti. I nas je ovo iznenadilo – rekao je Jan van der Cruijsse.

Ali belgijski novinari jučer su podsjetili na četiri slučaja od 1995. godine u kojima su pljačkaši udarali na bruxellesku zračnu luku i otimali dijamante iz zrakoplova.

Dijamanti koji su ukradeni preksinoć u bruxelleskoj zračnoj luci su neobrađeni, grubi dijamanti.

To znači, objašnjava Caroline de Wolf iz udruge u Antwerpenu, da nisu označeni certifikatima i da će im biti teško, ako ne i nemoguće, ući u trag nakon nestanka.

>> Kao u filmu: Autima upali na pistu i ukrali pošiljku punu dijamanata!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?