Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Bespravna (iz)gradnja

Prema županijskom Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o građenju, ostavit će se rok od devet mjeseci da podnesu zahtjev za legalizaciju
04. siječnja 2012. u 09:42 0 komentara 414 prikaza
siroki
Foto: Stojan Lasić

Na protekloj sjednici Općinskog vijeća Široki Brijeg pred vijećnike je iznesena informacija o bespravnoj gradnji na urbanom području ove općine, koja obuhvaća područje Trna, Oklaja, Puringaja, Brijega, Pribinovića i središnji dio grada (lijeva i desna obala) te područje Podjele koje nije obuhvaćeno GUP-om.

Najviše gradnje

Kako stoji u informaciji, bespravna gradnja se u pravilu događa uz prometne pravce (magistralne i regionalne ceste) i u urbanom području (Puringaj) i području koje je dijelom obuhvaćeno GUP-om (Oklaji _ Grečica). Kako bi osigurala gospodarski razvoj i omogućila (ondje gdje se može) legalizaciju bespravnih sagrađeno objekata, općina je 2000. donijela Izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja naselja Široki Brijeg, kojim su definirana područja gdje se može graditi.

Kao dvije najveće lokacije bespravne gradnje na urbanom području općine istaknuta su područja Puringaja i Oklaji - Grečice. Dijelom su obuhvaćeni GUP-om, međutim na tim lokacijama prema GUP-u su područja na kojima je dozvoljena gradnja, a radi se o zemljištu koje je u državnom vlasništvu.

Najizraženija je bespravna gradnja na području Puringaja, južna i istočna ekspozicija od Zavoda sv. Obitelji. Ovaj dio je urbanistički riješen, odnosno urađen je plan parcelacije kojeg je usvojilo Općinsko vijeće, te se prema ovom planu svi sagrađeni objekti uklapaju u prostor.

Prostor Oklaji - Grečice (koji je dijelom obuhvaćen GUP-om) je područje koje općina preko nadležne službe nastoji urbanistički riješiti, odnosno uraditi plan parcelacije, tako da se većina bespravnih objekata može uklopiti u prostor. Područje Podjele, koje nije obuhvaćeno GUP-om, u državnom je vlasništvu, a na kojem je izražena bespravna izgradnja. Pored toga postoji i problem korištenja objekata bez uporabne dozvole. Kako su istaknuli iz Općine, jedna od bitnih činjenica, a koja potiče bespravnu gradnju je ta, da se do danas veoma malo objekata zapravo uklonilo. U tom pogledu Općina je više puta raspisivala javni poziv za odabir izvođača, a na kojeg se nitko nije javio. Nadalje, kazali su kako će novim županijskim zakonom o prostornom uređenju i Zakonom o građenju, svim vlasnicima bespravno sagrađenih objekata čiji se objekti uklapaju u prostor, dati se rok od 9 mjeseci da podnesu zahtjev za legalizaciju. Vlasnici će biti obaviješteni o rokovima za legalizaciju putem medija

Uklanjanje nakon roka

Svi objekti koji ne podnesu zahtjev za pokretanje naknadnog postupka odobravanja građenja u roku, kao i svi drugi objekti čija gradnja započne nakon dana stupanja na snagu zakona, smatrat će se nelegalnim i prema zakonu izdat će se rješenje za uklanjanje takvih objekata.

Onemogućava se izgradnja javne infrastru

Onemogućava se izgradnja javne infrastrukture

 

Većina bespravnih objekata je na različite načine priključena na javnu infrastrukturu (elektro, vodovod, PTT). Bespravna gradnja na privatnom zemljištu u većini slučajeva odnosi se na bespravnu dogradnju i nadogradnju objekata te samu izgradnju prije ishođenja građevinske dozvole. Bespravna izgradnja često onemogućava izgradnju javnih infrastrukturnih objekata, kao i gradnju puteva, buduće kanalizacije, izgradnju linijskih vodova i sl.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.