Široki Brijeg

Bespravna (iz)gradnja

siroki
Stojan Lasić
04.01.2012.
u 09:42

Prema županijskom Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o građenju, ostavit će se rok od devet mjeseci da podnesu zahtjev za legalizaciju

Na protekloj sjednici Općinskog vijeća Široki Brijeg pred vijećnike je iznesena informacija o bespravnoj gradnji na urbanom području ove općine, koja obuhvaća područje Trna, Oklaja, Puringaja, Brijega, Pribinovića i središnji dio grada (lijeva i desna obala) te područje Podjele koje nije obuhvaćeno GUP-om.

Najviše gradnje

Kako stoji u informaciji, bespravna gradnja se u pravilu događa uz prometne pravce (magistralne i regionalne ceste) i u urbanom području (Puringaj) i području koje je dijelom obuhvaćeno GUP-om (Oklaji _ Grečica). Kako bi osigurala gospodarski razvoj i omogućila (ondje gdje se može) legalizaciju bespravnih sagrađeno objekata, općina je 2000. donijela Izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja naselja Široki Brijeg, kojim su definirana područja gdje se može graditi.

Kao dvije najveće lokacije bespravne gradnje na urbanom području općine istaknuta su područja Puringaja i Oklaji - Grečice. Dijelom su obuhvaćeni GUP-om, međutim na tim lokacijama prema GUP-u su područja na kojima je dozvoljena gradnja, a radi se o zemljištu koje je u državnom vlasništvu.

Najizraženija je bespravna gradnja na području Puringaja, južna i istočna ekspozicija od Zavoda sv. Obitelji. Ovaj dio je urbanistički riješen, odnosno urađen je plan parcelacije kojeg je usvojilo Općinsko vijeće, te se prema ovom planu svi sagrađeni objekti uklapaju u prostor.

Prostor Oklaji - Grečice (koji je dijelom obuhvaćen GUP-om) je područje koje općina preko nadležne službe nastoji urbanistički riješiti, odnosno uraditi plan parcelacije, tako da se većina bespravnih objekata može uklopiti u prostor. Područje Podjele, koje nije obuhvaćeno GUP-om, u državnom je vlasništvu, a na kojem je izražena bespravna izgradnja. Pored toga postoji i problem korištenja objekata bez uporabne dozvole. Kako su istaknuli iz Općine, jedna od bitnih činjenica, a koja potiče bespravnu gradnju je ta, da se do danas veoma malo objekata zapravo uklonilo. U tom pogledu Općina je više puta raspisivala javni poziv za odabir izvođača, a na kojeg se nitko nije javio. Nadalje, kazali su kako će novim županijskim zakonom o prostornom uređenju i Zakonom o građenju, svim vlasnicima bespravno sagrađenih objekata čiji se objekti uklapaju u prostor, dati se rok od 9 mjeseci da podnesu zahtjev za legalizaciju. Vlasnici će biti obaviješteni o rokovima za legalizaciju putem medija

Uklanjanje nakon roka

Svi objekti koji ne podnesu zahtjev za pokretanje naknadnog postupka odobravanja građenja u roku, kao i svi drugi objekti čija gradnja započne nakon dana stupanja na snagu zakona, smatrat će se nelegalnim i prema zakonu izdat će se rješenje za uklanjanje takvih objekata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?