Biografija

Benedikt XVI.: Od Hitlerove mladeži do prvog čovjeka Crkve

papa
Foto: BigPictures/PIXSELL
1/6
11.02.2013.
u 13:40

Sa 14 godina je postao članom Hitlerove mladeži ili Hitlerjugenda". Iako je pohađao sjemenište, 1943. mu je stigao poziv za vojsku pa je sa 16. godina unovačen u protuzračnu obranu.

Papa Benedikt XVI. ili Joseph Ratzinger rođen je 16. travnja 1927. godine u njemačkom mjestu Marktl am Inn u Gornjoj Bavarskoj u obitelji Josepha i Marije.

Otac budućeg Pape bio je redarstvenik, a majka je prije udaje radila kao kuharica u mnogim hotelima. Ratzinger je djetinjstvo proveo u malom selu uz austrijsku granicu Traunsteinu. Sa 14 godina je postao članom Hitlerove mladeži ili Hitlerjugenda". Iako je pohađao sjemenište, 1943. mu je stigao poziv za vojsku pa je sa 16. godina unovačen u protuzračnu obranu.

Pročelnik Kongregacije za nauk vjere

Razvojačen je u rujnu 1944. godine, ali mu je uvedena radna obveza pa je dva mjeseca proveo na austrijsko-mađarskoj granici. Nakon završetka rata, od 1946. do 1951. godine studirao je filozofiju i teologiju na Minhenskom sveučilištu. Doktorirao je 1953. godine te nakon toga predavao na nekoliko njemačkih sveučilišta. Aktivan je bio i na Drugom vatikanskom koncilu gdje je bio teološki savjetnik kardinala Josepha Fringasa.

Papa Pavao VI. ga je 1977. godine imenovao minhenskim nadbiskupom, a godinu dana kasnije je sudjelovao na konklavama koje su izabrale Ivana Pavla II. koji će ća 1981. godine imenovati za pročelnika Kongregacije za nauk vjere.

Jedan od najstarijih izabranih Papa

U travnju 2005. godine, nakon smrti Ivana Pavla II., 85-godišnji Joseph Ratzinger postao je Papa. Izabran sa 78. godina, kardinal Ratzinger bio je jedan od najstarijih izabranih papa u povijesti. Benedikt XVI. bio je 256. poglavar Katoličke crkve i šesti Papa Nijemac u povijesti te prvi od 11. stoljeća. Vodio je Crkvu u razdoblju u kojem je ona gubila vjernike u Europi, ali se širila u Africi i Latinskoj Americi.

Prije Benedikta XVI. samo je još papa Celestin V. dragovoljno odstupio s dužnosti 1294. godine.

>>Papa Benedikt XVI. se povlači: Odlazim zbog dobrobiti Crkve!

>>Kosor o Papi: Nakon njegova odlaska svijet neće biti isti

>>Papa u lipnju 2011. posjetio Hrvatsku: Pogledajte fotogaleriju

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?