NOVI PROBLEMI

Bećirović izazvao novi incident tražeći smjenu Dodika

sastanak
VL FOTO
09.12.2011.
u 10:13

Tadić napustio konferenciju s predsjedateljem Skupštine VE nakon što je Bećirović zatražio smjenu Milorada Dodika

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović izazvao je još jedan međunarodni incident te pokazao da u BiH ne postoji jedinstveno stajalište o bilo kojem pitanju te da se pozicija u državnim institucijama zlorabi kako bi se iznijela “istina” u interesu svoje “partije” i svog naroda.

“Ugrožen Dayton”

Tako je jučer nakon još jednog naizgled protokolarnog susreta predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Mevluta Cavasoglua s vodstvom Parlamentarne skupštine BiH i očekivanih izjava o zastoju, provedbi odluke “Sejdić-Finci”, ovaj bošnjački političar opalio po domaćim, politikantskim temama zbog čega je njegov kolega iz Doma naroda Ognjen Tadić, inače dužnosnik SDS-a, napustio konferenciju za novinare, što je nijemo promatrao turski dužnosnik na čelu Skupštine VE. Tako su i ovim incidentom dodatno zaoštreni odnosi političkog Sarajeva s Banjom Lukom, a time i izgledi oko postizanja konačnog dogovora. 
Bećirović je na konferenciji za novinare ničim izazvan započeo isticati kako u BiH nije ugrožen samo njezin euroatlantski put i Daytonski sporazum nego i daytonski mirovni proces.

Napustio konferenciju

Optužio je vlasti Republike Srpske, a napose predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je tijekom nedavno vođenih razgovora u Italiji otvoreno zastupao otvaranje razgovora o secesiji. Pri tome je pozvao Tužiteljstvo BiH i Ured visokog međunarodnog predstavnika da poduzmu mjere prema Dodiku “jer nitko nema pravo dovoditi u pitanje teritorijalni integritet BiH”. Na sve to nije reagirao Tadić koji nije želio biti odvjetnik Dodiku očekujući da će konferencija za novinare ipak skoro završiti bez novih provokacija. No, Bećirović je nastavio i nakon jednoga od novinarskih pitanja o djelovanju visokog predstavnika poručio da su u njegovoj ovlasti i bonnske mjere koje bi uključile i 
smjene dužnosnika.

Tada je reagirao Tadić, kazavši da posjet visokoga gosta ne treba koristiti za “unutarnje obračune”, te da Bećirović svoja stajališta ne može isticati kao zajednička u ime skupštine BiH, nego samo kao osobni stav. Nakon toga je napustio dvoranu prije okončanja konferencije za novinare s visokim gostom iz Vijeća Europe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?