Svjetska banka

Balkanu prijeti izumiranje

Rodilište
03.02.2013.
u 10:22

Žiga: Bosna i Hercegovina se već nalazi u kritičnom stanju

Prema rezultatima istraživanja Svjetske banke o temi “Pokazatelji svjetskog razvoja”, najveću stopu rasta prirodnog prirasta među zemljama Balkana zabilježit će Kosovo. Naime, prema najnovijim podacima Svjetske banke u razdoblju od 2010. do 2020. godine “nova europska država” će zabilježiti godišnji rast stanovništva od 0,7 posto, što je ujedno i jedan od najvećih postotaka na europskoj razini! Poslije Kosova slijedi Albanija, gdje će, kako se navodi, u istom razdoblju biti zabilježen rast prirodnog prirasta od 0,2 posto na godišnjoj razini. U idućih nekoliko godina prirodni prirast u Makeodniji, gdje, također, postoji značajan broj albanskog stanovništva, bit će jednak nuli.

Negativan prirast

Međutim, u preostalim zemljama bivše Jugoslavije, predviđa se izrazito negativan prirodni prirast do 2020. Tako će, prema procjenama SB-a, u Srbiji u navedenom razdoblju negativan prirodni prirast iznositi 0,2 posto na godišnjoj osnovi. Poslije Srbije, sljedeća zemlja koja posljednjih godina bilježi izrazito negativan prirast stanovništva je Hrvatska. Zadnji popis stanovništva u toj zemlji pokazao je da se broj stanovnika u deset godina smanjio za čak 150.000. U zemlji koja ove godine ulazi u EU, do 2020. negativan prirodni prirast iznosit će 0,3 posto. Ipak, prema analizi Svjetske banke BiH će do 2020. zabilježiti najniži prirodni prirast! Sociolog prof. dr. Jusuf Žiga je kazao da se BiH već nalazi u kritičnom stanju kada je u pitanju prirodni prirast stanovništva. “BiH se već nalazi u stanju bijele kuge, dok je situacija u većini zemalja regije isto tako kritična. To su jasne činjenice, kazao je Žiga, koji tvrdi da je potrebno inicirati stabilne politike koje bi stimulirale pozitivan prirast stanovništva.

Napomenuo je da negativan prirodni prirast može u značajnom obliku utjecati i na politička događanja na Balkanu. “U jednom nesređenom ambijentu kao što je Balkan, moguće je da demokrafska kretanja poprime i neke druge konotacije koje su politički i teritorijalno pretenzivne, kaže Žiga.

Nestajanje naroda

Prema obrascu demografa, jedan narod bi mogao nestati, ako broj starih preko 60 godina bude dva i pol puta veći od broja mladih do 19 godina. Srbijanski demograf Biljana Spasić, autorica knjige “Zašto nestaju Srbi” godinama upozorava na “bijelu kugu” u Srbiji. “Veliki broj građana bi mogao doživjeti da u vlastitoj zemlji živi u enklavama, navodi Spasić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?