rekordna zapljena

Bajića dovlače na sud zbog dokaza iz Gambije

\'general andabak sa odvetnicima  ide prema rijeckom sudu........ za crnu jurasic snimio p lovrovic\'
Pero Lovrović/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
30.11.2010.
u 07:45

Nakon što je Vrhovni sud Ivanu Andabaku i Paulu Dexteru Farrowu ukinuo oslobađajuću presudu za šverc 660 kg droge, obrana nastoji diskreditirati DORH

Slučaj rekordne zapljene droge u Hrvatskoj – kontejner sa 660 kilograma kokaina koji je otkriven na Badnjak 1999. godine u riječkoj luci na kontejnerskom terminalu Brajdica – nikako da dobije sudski epilog.

Najnovija zbivanja idu u smjeru pokušaja obrane optuženih za organizaciju ovog rekordnog šverca droge da diskreditiraju zamjenika glavnog državnog odvjetnika Josipa Čulu.

Naime, branitelji bivšeg generala HVO-a Ivana Andabaka i Britanca Paula Dextera Farrowa, koji su optuženi da su organizirali krijumčarenje droge, pokušavaju osporiti da je Čule iz Gambije donio originalni dokument koji spomenuti dvojac tereti za šverc droge te traže da se na okolnosti Čulina puta u Gambiju saslušaju on i njegov šef, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Nedostatak dokaza

Stvar je u tome da su Andabak i Farrow prije tri godine, i to nakon punih sedam godina suđenja, potpuno oslobođeni optužbe. Sutkinja riječkog Županijskog suda Đurđa Jovanić oslobodila ih je zbog nedostatka dokaza. Nedostajao je, kako je sutkinja konstatirala, originalni dokument, odnosno teretnica iz koje bi bilo vidljivo da je Andabakova zagrebačka tvrtka Koren prom naručila kontejner s tunjevinom u kojem je bio skriven kokain.

Teretnica i pisane poruke

Taj dokument sud je tijekom sedam godina suđenja tražio čak 19 puta preko instituta međunarodne pravne pomoći, a poslao je čak 30 požurnica, no bez ikakva uspjeha. Obrana je inzistirala da jedini pravi dokaz može biti originalna teretnica koja bi pokazivala tko je stvarni naručitelj i vlasnik kontejnera s konzerviranom tunjevinom u kojemu je bio kokain. Taj dokaz nije dolazio na sud u Rijeci pa je 2007. godine sutkinja Jovanić zaključila raspravu i oslobodila optuženike zbog nedostatka dokaza.

No, Bajićev zamjenik Josip Čule uzeo je stvar u svoje ruke i, pozivajući se na sporazum koji Hrvatska ima s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske o suradnji u kaznenopravnim pitanjima (a koja je legislativno povezana s Gambijom) ishodio ulaz u Gambiju, odnosno njihova pravosudna tijela i pribavio originalnu teretnicu te rukom pisane faks poruke koje su dokaz da su Andabak i Farrow znali da će se u kontejneru prevoziti droga.

U akciju pribavljanja originalne dokumentacije Bajićev je zamjenik krenuo potkraj sudskog postupka, a kompliciranu proceduru postavljanja zahtjeva za pravnu pomoć od Gambije preko UK te dobivanje ulazne vize, kao i sam put, uspio je svladati u zadnji čas. Dokumente je donio pred sam istek žalbenog roka koji je iznosio 14 dana od donošenja oslobađajuće presude. Upravo su njegovi dokazi bili presudni za Vrhovni sud, koji je početkom ove godine ukinuo oslobađajuću presudu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?