WIKILEAKS:

Bajić američkim diplomatima: Sanadera istražujemo u aferi Hypo

'unutrasnja-22.12.08-Zagvozd,Ravca-otvaranje 40km duge dionice autoceste Sestanovac-Ravca na odmorisut Rascane.cestu je svecano otvorio premijer Sanadre. snimio:Tino Juric autoput,ivo sanader'
'Tino Juric'
10.12.2010.
u 01:12

U slučaju Hypo Sanader je navodno dogovorio zajam od četiri milijuna njemačkih maraka svom susjedu Miroslavu Kutli u devedesetima, za što je od Kutle zauzvrat primio 800.000 DM - kazao je Bajić američkim dužnosnicima

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kazao je američkim diplomatima u Zagrebu još u siječnju ove godine da je bivši premijer Ivo Sanader predmet nekoliko istraga o korupciji.
"Tužitelji provode istragu protiv bivšeg premijera koja bi najmanje u jednom slučaju mogla rezultirati optužnicom, a otkrivaju i dokaze u nekoliko drugih slučajeva u koje je također umiješan Sanader", izvjestilo je zagrebačko veleposlanstvo State Depatement još u siječnju - pokazuju dokumenti WikiLeaksa koje je večeras izvukao Guardian povodom današnjeg Sanaderovog bijega iz Hrvatske.

Slučaj za koji su tužitelji najviše zainteresirani uključuje ilegalno posredovanje između njegovih prijatelja i austijske Hypo Alpe Adria Banke. U slučaju Hypo Sanader je navodno dogovorio zajam od četiri milijuna njemačkih maraka svom susjedu Miroslavu Kutli u devedesetima, za što je od Kutle zauzvrat primio 800.000 DM - kazao je Bajić američkim dužnosnicima, pokazuju dokumenti WikiLeaksa.

Bajić je Amerikancima također rekao da su u stvari sve državne kompanije prožete korupcijom, odnosno "tonu u sličan mulj".

"Sve glavne države kompanije su pod istragom", kazao je Bajić. 

Guardian navodi kako se iz dokumenata koje je dostupnim učinio WikiLeaks, pokazuje slika Hrvatske kao zemlje prožete korupcijom. Međutim, odaje se priznanje kampanji borbe protiv korupcije koju je poduzela sadašnja vlada Jadranke Kosor.

U izvješćima iz veljače američki diplomati pišu kako tužitelji smatraju da bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec neke akcije sigurno nije mogao poduzimati sam i bez znanja Sanadera.

U drugom dokumentu iz listopada prošle godine navodi se da je Nadan Vidošević rekao američkom veleposlaniku kako Sanader pokušava natjerati vladu da prekine istrage vezane za korupciju.

Jučer je Guardian objavio i dokumente u kojima se vidi da je SAD ljutila pozicija Velike Britanije prema Hrvatskoj početkom ove godine, odnosno protivljenje te zemlje da odblokira pregovore Hrvatske i EU.

Britanski veleposlanik u Zagrebu David Blunt priklonio se takvom stavu SAD-a te ohrabrio State Departement da po tom pitanju "stisne" britanski Foreign Office ne bi li došlo do zaokreta. Prije godinu dana Hrvatska je bila pod pritiskom zbog nesuradnje s Haaškim sudom oko tzv. topničkih dnevnika.

>>WikiLeaks: SAD pritisnuo Britance da nam odblokiraju pregovore

Blunt je pojasnio da neki ključni dužnosnici u Londonu Hrvatsku još uvijek poistovječuju s nacionalističkom Hrvatskom iz Tuđmanove ere, pokazuju dokumenti WikiLeaksa.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?