Zastupnički dom

B. Ljubić: Prije smjena trebamo imati definiranu jasnu većinu

Božo Ljubić
25.09.2012.
u 09:30

Zastupnički dom u četvrtak odlučuje o smjeni Zlatka Lagumdžije

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će u četvrtak, 27. rujna, razmatrati zahtjev za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije. Nakon konzultacija s članovima Kolegija i predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, predsjedatelj Zastupničkog doma Božo Ljubić odlučio je sazvati sjednicu na kojoj će to vjerojatno biti jedina točka dnevnog reda.

Političko stajalište

-Poslovnička je obveza da najkasnije u roku od 30 dana od upućivanja zahtjeva za izjašnjenje o povjerenju ili rekonstrukciji Vijeća ministara sazovemo sjednicu Doma. Ja sam kao predsjedatelj postupio onako kako me poslovnik obvezuje, ali želim jasno reći da time ne izražavam svoje političko stajalište o ovim pitanjima. Moje političko stajalište je da ne podržavam smjene ako nemamo jasno definiranu parlamentarnu većinu koja preuzima odgovornost za vođenje države. No, moja obveza je da poštujem poslovnik i sazovem sjednicu u propisanom roku, kazao nam je Ljubić nakon jučerašnjih konzultacija.

Prema njegovim riječima, to što se predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda nije očitovao o SNSD-ovu zahtjevu za smjenu Lagumdžije ne dovodi u pitanje održavanje najavljene sjednice Zastupničkog doma. To je, objašnjava Ljubić, predviđeno kao mogućnost, ali ne i obveza predsjedatelja, odnosno Vijeća ministara u cjelini. Neizvjesno je hoće li se u četvrtak održati i drugi krug glasovanja o zahtjevu SDA za smjenu dopredsjedatelja Zastupničkog doma Denisa Bećirovića također člana SDP-a. Ljubić kaže da to za sada nije planirano, ali nije isključeno da se zatraži naknadno uvrštavanje i te točke u dnevni red. No, i u tom slučaju Ljubić ima isti politički stav kao i u slučaju zahtjeva za smjenu Lagumdžije.

-Ja ne znam može li se što promijeniti u ova tri dana i može li se eventualno postići dogovor oko neke parlamentarne većine. Te stvari ne želim prejudicirati. Moj načelni politički stav je kako ne treba ići u smjene dok se ne definira jasna parlamentarna većina koja preuzima odgovornost za državu. Vrlo je važno istaknuti kako ćemo mi unutar hrvatskog bloka, HDZ 1990. i HDZ BiH,. imati zajednički stav o svim odlukama na predstojećoj, ali i svim budućim sjednicama domova Parlamenta BiH, ističe Ljubić.

Odlazak s dužnosti

Ako kojim slučajem većina zastupnika i podrži smjenu ministra Lagumdžije, to neće značiti i njegov odlazak s dužnosti sve dok takvu odluku ne potvrdi i Dom naroda. S druge strane, Bećirović bi mogao odmah u četvrtak napustiti dužnost ako većina zastupnika tako odluči.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?