Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

B. Kouchner: Nema rasprave, neovisnost Kosova je nepovratna

Deklaracija o neovisnosti Kosova u skladu je s međunarodnim pravom, a srbijanskom narodu poručujemo da gleda u budućnost – naglasio je Kouchner.
30. srpnja 2010. u 09:30 1 komentara 4 prikaza
bernard kouchner
Foto: Press Association/PIXSELL

BEOGRAD - Govoreći s najvećom jasnoćom, Međunarodni sud pravde konačno stavlja točku na pravnu raspravu koju je inicirala Srbija. Sada je cijelom svijetu jasno kako je neovisnost Kosova nepovratna bez obzira na osjećanja jednih i drugih o tome – rekao je ministar vanjskih poslova Francuske Bernard Kouchner za beogradske Večernje novosti.

Izrazio je zadovoljstvo mišljenjem Međunarodnog suda pravde da je deklaracija o neovisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom i istaknuo "puno prijateljstvo" prema srbijanskom narodu, uz poruku Srbiji da "gleda u budućnost".

– Budućnost je Europska unija. Francuska, zemlja osnivač te unije, nastavit će činiti sve na olakšanju dijaloga Srbije i Kosova i omogućiti dvjema zemljama napredovanje prema njihovoj europskoj budućnosti – rekao je šef francuske diplomacije dodajući kako je "normalizacija odnosa Srbije i Kosova politička neophodnost".

– Ne radi se o uvjetu za ulazak u EU u pravnom smislu. To ne postoji ni u jednom sporazumu. Međutim, nije zamislivo da dvije zemlje pristupe EU, a da prije toga nisu riješile svoje nesporazume i ustanovile među sobom normalne odnose između država članica – pojasnio je Kouchner zašto Srbija još nije postala kandidat za članstvo u EU.

Upitan može li se nakon mišljenja suda o Kosovu i Republika Srpska nadati da će jednom dobiti pravo na samoopredjeljenje, Kouchner je podsjetio kako se sud izjasnio samo o deklaraciji o neovisnosti Kosova i u više navrata istaknuo specifičan karakter konteksta u kojem je deklaracija donesena.

Nije ni u kojem slučaju i ni na koji način dao legitimitet bilo kakvom pravu na secesiju koje bi se moglo primijeniti na bilo koji drugi zahtjev.

– Kada je riječ o BiH, sporazumi iz Daytona i Pariza eksplicitno isključuju bilo kakvu mogućnost secesije – rekao je Kouchner dodajući kako ta dva sporazuma obvezuju građane i političare BiH, kao i građane Srbije i Hrvatske, i podsjetio da je i predsjednik Srbije Boris Tadić o tom pitanju iznio vrlo jasne stavove koje on potpuno podržava.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

  • -obrisani-:

    Prije 5 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da ... prikaži još! su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?