PORUKA STUDENATA

Apstinencija = marginalizacija, Hrvati, izađimo na ove opće izbore!

izbori
VL FOTO
27.09.2010.
u 07:53

Naš neizlazak ne izbore bi još dodatno pogoršao situaciju u kojoj se Hrvati BiH trenutno nalaze

Svjesni situacije u kojoj se hrvatski narod BiH trenutno nalazi, članovi Hrvatskog studentskog politološkog foruma odlučili su pokrenuti medijsku akciju naziva Apstinencija = marginalizacija, Hrvati, izađimo na izbore!“ Shvaćajući važnost ove akcije i trenutka u kojem se nalazimo, istoj su se priključili i Zavičajni klub hercegovačkih studenata te Udruga bosanskih studenata, kako bi se dokazalo da je moguće jedinstvo bilo kakvih organizacija, institucija pa i političkih stranaka kada postoji istinska spremnost da se pomogne vlastitom narodu. Iako je velika većina ljudi razočarana dosadašnjim (ne)djelovanjem hrvatskih predstavnika u strukturama vlasti, naš neizlazak ne izbore bi još dodatno pogoršao situaciju u kojoj se Hrvati BiH trenutno nalaze. Stoga vas pozivamo da 3. listopada 2010. izađete na birališta te pozovete prijatelje i bližnje da isto učine jer budućnost svih nas je u našim rukama.

Važne činjenice

Važno je istaknuti samo neke od činjenica koje idu u korist toga zašto je od iznimne važnosti da 3. listopada iziđemo na izbore:

1. Marginalizacija – politički utjecaj Hrvata BiH daleko je od razine utjecaja jednoga konstitutivnog naroda. Manji postotak izlaska na izbore značio bi i još manji utjecaj hrvatskih predstavnika u vlasti, što dovodi do daljnje marginalizacije jednoga od na papiru konstitutivnih naroda.


2. Ustavne promjene – iako dio političkih elita preko svojih medija svjesno manipulira javnost da od ustavnih promjena neće biti ništa, taj proces je jednostavno neizbježan jer je ovakva BiH neodrživa. Veći broj hrvatskih predstavnika u strukturama vlasti znači i bolju poziciju našega naroda kod pregovora oko promjena Ustava, a za to je jednostavno potreban masovan izlazak na izbore.


3. Ekonomija i gospodarstvo – nije nikakav nacionalizam ustvrditi da su krajevi Bosne i Hercegovine s većinskim hrvatskim stanovništvom nakon rata bili gospodarski najrazvijeniji. No, današnja slika, nažalost, nije toliko dobra. Prostori s hrvatskom većinom sve se više utapaju u sivilo cjelokupne bh. svakodnevnice. Osim loših poteza lokalnih vlasti, ovakvoj situaciji su zasigurno doprinijele i odluke službenoga Sarajeva. Veći utjecaj u vlasti znači i učinkovitije odupiranje ovakvoj ekonomskoj i gospodarskoj politici.


4. Izbori, praznik demokracije – više od četiri desetljeća nakon Drugog svjetskoga rata većina građana BiH žudjela je za mogućnošću da biraju i da budu birani. Ta im se želja ostvarila početkom 90-ih godina prošloga stoljeća.

Sami odlučujemo

Iako je ovu zemlju zadesio rat, a izbori mnogo puta nisu bili savršeno organizirani i održani, činjenica je da danas sami odlučujemo tko će nam biti na vlasti. To pravo moramo koristiti jer je pomalo i licemjerno ne izići na izbore, a kasnije konstantno prigovarati na stanje u državi. Imaš priliku, jer ti odlučuješ! Stoga, ne dopustimo da drugi odlučuju umjesto nas! Iskoristimo svoje demokratsko pravo i Hrvati, izađimo na izbore!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?