Hrvatski sabor

Za novog predsjednika jednoglasno izabran Josip Leko

Za novog predsjednika jednoglasno izabran Josip Leko
11.10.2012.
u 09:29
Od Ledinca, Plavne i Širokog Brijega do Zagreba i mjesta prvog čovjeka Sabora Hrvatske
Pogledaj originalni članak

Hrvatski sabor je jednoglasno, sa 123 glasa, izabrao Josipa Leku za novog predsjednika. Time je Leko postao prvi Hercegovac koji obnaša najveću dužnost u hrvatskoj politici. Za potpredsjednicu Sabora odabrana je dugogodišnja zastupnica Dragica Zgrebec. Leko se nakon glasovanja obratio zastupnicima rekavši kako im je najvažnija dužnost očuvanje demokracije i demokratske vrijednosti.

Od duhana do zastupnika

Josip Leko rođen je 19. rujna 1948. godine u vojvođanskom mjestu Plavna, općina Bač, gdje je njegov otac Ilija Leko trbuhom za kruhom 1947. stigao iz rodnog Ledinca, koji je u to vrijeme pripadao općini Lištica, danas Široki Brijeg. Ledinac utemeljenjem općine Grude 1955. godine postaje dio grudske općine. Ilija je u Plavnu stigao sa suprugom Veronikom (rođenom Biloš) i Josipovim starijim sestrama Anom, Zdravkom i Marijom te starijim bratom Perom, koji su rođeni u Ledincu. Nakon godinu i pol dana provedenih u Plavnoj, gdje je rođen Josip, Ilija se vraća u Ledinac. Najprije se bavio uzgojem duhana, a potom se zapošljava u ledinačkoj trgovini. U Ledincu su se rodili i Josipova mlađa sestra Luca te mlađi brat Zvonimir (Braco). Josip prve razrede osnovne škole pohađa u Ledincu, a 1958. godine čitava obitelj preseljava u Lišticu, današnji Široki Brijeg.

Ilija se u Lištici najprije zapošljava u trgovini, a potom postaje tajnik u tadašnjoj gimnaziji te tajnik u osnovnoj školi. Obitelj Leko živjela je u zgradi nadomak gimnazije, poznatoj kao bivša fratarska stolarija. Josip i njegova braća završili su gimnaziju, kao i sestre Marija i Luca, a studirali su u Zagrebu.

Bivši susjedi obitelji Leko kažu kako je Ilija bio u vrlo prisnim odnosima sa širokobriješkim franjevcima, a legendarni fra Vojo Mikulić bio je Ilijin kućni prijatelj. Najstarija Josipova sestra Ana je umrla, a ostale sestre i braća žive u Zagrebu. Svi su veoma vezani za Široki, Josip svake godine dođe u Široki 13. kolovoza na misu zadušnicu u povodu godišnjice smrti oca Ilije, koji je ukopan u širokobriješkom groblju Mekovac. U grobnici obitelji Leko u Mekovcu pokopana je i Josipova majka Veronika. Josip te njegova braća i sestre dolaze u Široki za Sve svete donijeti cvijeće i zapaliti svijeće na počivališta svojih roditelja, a dođu i na blagoslov polja u Mekovcu. Josip Leko bio je proljetos, unatoč brojnim obvezama, na blagoslovu polja u groblju Mekovac.

Josip stigne i na jubilarne godišnjice mature 11. naraštaja širokobriješke gimnazije. Njegove gimnazijske kolege imaju samo riječi hvale za svoga „školskog“, a bivši profesori sjećaju ga se kao vrijednog i discipliniranog gimnazijalca.

-Prošlo je puno vremena od Josipovih gimnazijskih dana, ali dobro se sjećam da je bio iznadprosječan gimnazijalac, radin, vrijedan, discipliniran, sustavan, pedantan – rekao nam je prof. Milan Budimir koji je Josipu Leki u širokobriješkoj gimnaziji predavao fiziku.

Pravi gospodin

Ivan Lasić, djelatnik ureda ZZO-a u Širokom Brijegu, gimnazijski kolega Josipa Leke kaže:

-Jozo je u vrijeme naših gimnazijskih dana bio doista dobar dečko, vrlo komunikativan, volio je zaigrati i nogomet. Kad bi stigao u Široki, znao bi popričati sa svojim bivšim školskim kolegama. Bio je na proslavi 30 godina mature, a sreli smo se proljetos na blagoslovu polja u Mekovcu i kazao kako bi volio biti i na proslavi 45 godina mature. No, zbog obveza vezanih uz konvenciju njegove stranke nije mogao doći.

Romana Buhovac, širokobriješka profesorica likovnog pokazala nam je fotografiju s 30. obljetnice mature na kojoj je Josip sa svojim kolegama iz razreda.

- Josip je oduvijek bio komunikativan, staložen i uvijek djelovao kao veliki gospodin, kazala nam je Romana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.