uputit će mu zahtjev

Vukovar 1991. od Nikolića traži potporu u istrazi o logorima

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Vukovar 1991. od Nikolića traži potporu u istrazi o logorima
17.06.2012.
u 11:16
Hoće li Tomislav Nikolić, ne bi li svjetskoj i dokazao svoje novo, demokratsko lice za koje tvrdi da ga ima, smoći snage i učiniti ono što njegov prethodnik Boris Tadić nije učinio, pita se autor članka u novosadskom Dnevniku
Pogledaj originalni članak

Udruga pravnika Vukovar 1991. uputit će zahtjev predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću neka podupre istrage protiv odgovornih za postojanje logora za Hrvate na teritoriju Srbije, te podupre ideju o postavljanju spomen-ploče na mjestu gdje je u Stajićevu kraj Zrenjanina bio logor, piše u današnjem broju novosadski Dnevnik.

Predsjednik udruge Zoran Šangut izjavio je ovaj novosadski list kako će "istina kad-tad izaći na vidjelo". Ova udruga tvrdi da su u logorima u Stajićevu, Begejcima, Nišu, Sremskoj Mitrovici i u Beogradu činjeni zločini nad državljanima Hrvatske, koje su tijekom 1991. i 1992. godine zarobili pripadnici JNA i zato su prije nekoliko godina Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije podnijeli kaznenu prijavu protiv odgovornih za događanja u tim logorima. Međutim, predmet još nije procesuiran, podsjeća Dnevnik.

- Hoće li novi šef srpske države Tomislav Nikolić, ne bi li svjetskoj i dokazao svoje novo, demokratsko lice za koje tvrdi da ga ima, smoći snage i učiniti ono što njegov prethodnik Boris Tadić, unatoč uspostavljanju dobre suradnje s hrvatskim dužnosnicima, nije učinio: dakle, hoće li, primjerice, primiti predstavnike udruge zatočenika iz Hrvatske i saslušati njihove zahtjeve za otkrivanje svih događanja u nekadašnjim logorima na tlu Srbije? - pita se autor članka u novosadskom Dnevniku.

Hrvatsko državno odvjetništvo je prošle godine ustupilo kolegama u Beogradu optužnicu protiv bivšeg generala JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška, a prema toj optužnici, u logorima je ubijeno 19 zatočenika, većem broju su nanešene teške ozljede sa trajnim fizičkim i psihičkim posljedicama, više žena je silovano i seksualno zlostavljano. U istrazi protiv Vasiljevića i Živanovića ispitano je više od 250 svjedoka, od kojih su većina ratni zarobljenici, a ispitane su i osobe koje su s hrvatske strane sudjelovale u pregovorima i u razmjeni, podsjeća Dnevnik.

- Ako vaša javnost ne vjeruje nama Hrvatima, očekujem da će vjerovati svim onim građanima druge nacionalnosti koji su bili zatočeni, prije svega Srbima, jer su i oni iz Vukovara odvedeni u srbijanske logore u kojima su zlostavljani - kaže Zoran Šangut.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.