KORUPCIJA U ŠPORTU

Vlasti kreće u borbu protiv namještanja utakmica

Foto: Miranda Čikotić/Pixsell
Vlasti kreće u borbu protiv namještanja utakmica
15.03.2012.
u 13:37
Nović je izjavio da je problem korupcije u športu, namještanja rezultata i nelegalnog klađenja nazočan u cijeloj Europi
Pogledaj originalni članak

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, koji u Beogradu sudjeluje na 12. konferenciji Vijeća Europe za ministre nadležne za šport, izrazio je spremnost BiH da se aktivno uključi u borbu protiv namještanja športskih rezultata.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH priopćeno je da je tema ovog skupa namještanje rezultata utakmica, odnosno predstavljanje Studije o izvodljivosti stvaranja pravnog okvira u kome bi se regulirala ova oblast, a biti će razmatrana i potreba harmonizacije pravnih odredbi na međunarodnom nivou, kao i suradnja u borbi protiv namještanja utakmica.

Obraćajući se sudionicima konferencije, Nović rekao je da se određen broj športskih susreta, kako domaćih, tako i međunarodnih, nalaze na ponudama kladionica i u BiH i van nje, pa je realan rizik za namještanje utakmica i dojavljivanje rezultata onima koji sudjeluju u klađenju što stvara uvjete za nelegalne radnje u športu.

\'\'Asistencija BiH potrebna je u harmonizaciji i unapređenju donesenih zakonskih propisa koji reguliraju ovu oblast i po potrebi izradu novih, kao i informacije o nekim praktičnim iskustvima u otkrivanju i sprečavanju namještanja utakmica\", rekao je Nović.

On je izrazio spremnost na svaki vid međunarodne suradnje kada je reguliranje ove oblasti u pitanju.

Nović je izjavio za Srnu da je problem korupcije u športu, namještanja rezultata i nelegalnog klađenja nazočan u cijeloj Europi, pa tako i u BiH i da je ova konferencija odličan način traženja načina da se bori protiv tih problema.

On je istakao da je ova konferencija prilika da se povede regionalna inicijativa zaštite športa, borbe protiv kriminala i namještanja rezultata, a pogotovo nasilja na športskim natjecanjima.

\"U BiH i svim zemljama bivše Jugoslavije izrazito je prisutno nasilje, a naročito je opasno prisustvo nacionalističke komponente i ako se ne bude radilo na iskorjenjivanju toga, nećemo imati neku sjajnu perspektivu\", rekao je Nović.

On je napomenuo da na nivou BiH ne postoji zakon protiv korupcije u sportu, da na nivou Republike Srpske postoje zakonski propisi koji reguliraju ovu oblast, a u Fedraciji BiH se radi na tome.

       

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.