PREGOVORI

Vlast u BiH do kraja godine

Foto: Braco Selimović
Vlast u BiH do kraja godine
13.11.2011.
u 11:49
Prvi put čelnici šest parlamentarnih stranaka koje će tvoriti buduću državnu vlast, a pod političkim pritiskom diplomata EU-a i SAD-a, žele riješiti pitanje formiranja Vijeća ministara BiH.
Pogledaj originalni članak

Ako ne postignu konačan dogovor, onda će politička šestorka nakon 405 dana znati hoće li nova državna vlast biti formirana do kraja godine ili će i dalje jalovim sastančenjem ljutiti od politike i onako frustrirano biračko tijelo. To će najvjerojatnije biti sukus sastanka koji idući tjedan s ostalom petoricom stranačkih čelnika organizira predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, a podržava ga predsjednik SDS-a Mladić Bosić. Upravo bi na ovom sastanku predsjednici dva HDZ-a, SNSD-a, SDS-a, SDP-a i SDA trebali odlučiti hoće li doista ići u formiranje Vijeće ministara BiH do kraja godine, što potenciraju visoki dužnosnici EU-a i SAD-a, ili će postojeća garnitura državne vlasti i dalje raditi u tehničkome mandatu.

To najviše ovisi o zahtjevu koji na sastanku iznese ponajprije predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, koji suptilnim opstrukcijama svoju stranku pred međunarodnim diplomatima želi predstaviti kao “glas razuma”, a svi ostale, pogotovo dva HDZ-a, razbijačima države BiH. Dio krivnje, istina manji, dakako snosi i čelništvo ostalih pet parlamentarnih stranaka uključenih u pregovore, ali da je Lagumdžija pokazao minimum političke fleksibilnosti, novo Vijeće ministara BiH bi bilo odavno već u funkciji. Da nije bilo upliva američke i europske diplomacije, SDP-ov tajni plan o neformiranju novog Vijeća ministara, nego ostavljanja starog do kraja tehničkog mandata, bio bi, ističu naši sugovornici, sigurno ostvaren. Optimizam za neki opipljiv pomak u pravcu formiranja vlasti budi izjava predsjednika SNSD-a Milorad Dodik koji je prošli tjedan održao sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

“Krajnje je vrijeme i mi dijelimo zajednički stav da se nastave sastanci šestorice političkih lidera u BiH i da bi bio red da lider HDZ-a 1990. Božo Ljubić sazove jedan sastanak na kome bismo o tome razgovarali”, kazao je Dodik. Ističući da o tome postoji i suglasnost predsjednika SDS-a Mladena Bosića, Dodik je ustvrdio da bi na taj način bila otpočeta nova runda razgovora o mogućem rješenju pitanja formiranja vlasti. Uz razgovore o državnoj vlasti, i dva HDZ-a moraju riješiti problem formiranje vlade u Hercegbosanskoj županiji, koji su zastali, zbog uskogrudnih stranačkih interesa i personalnih sukoba unutar dvije stranke. Taj sukob moraju riješiti čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, isto kao što su ga nedavno riješili kada je bila u pitanju raspodjela ministarskih fotelja pri formiranja vlasti u Srednjobosanskoj županiji.

No, međusobni stranački animoziteti između dva HDZ-a u Hercegbosanskoj županiji su puno dublji i izraženiji nego što je to bio slučaj kad se formirala vlast u središnjoj Bosni.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.