zaposleno 110 žena

Žena na čelu tvornice sačuvala mjesto od pustoši

Žena na čelu tvornice sačuvala mjesto od pustoši
11.03.2019.
u 09:13
Pogledaj originalni članak

Za Miru Lazić iz Svodne kod Bosanskog Novog kažu kako je sačuvala svoje mjesto da ne opustoši. Ona je dva desetljeća na čelu tekstilne tvornice “Sana Elvis”, smještene baš u ovom malom mjestu. Omiljena je među mještanima, jer je zahvaljujući njoj, u ovoj tvornici zaposleno čak 110 žena. Rijetkost je da jedna tvornica zapošljava većinu žena iz mjesta u kojem je smještena, kao što je to u tekstilnoj tvornici “Sana Elvis” iz Svodne kod Bosanskog Novog, prenijeli su mediji. Zahvaljujući ovoj tvornici, Svodna nije pusta, rade škola i vrtić. – Kao prvo nemamo putni trošak, jako smo blizu posla, za desetak minuta već smo za mašinama – kaže Branka Kragulj, radnica Konfekcije “Sana Elvis”, a njena radna kolegica Mirjana Babić ističe višestruku korist tvornice: – Kada završim posao u tvornici, imam vremena i kod kuće raditi, prihod neki dodatni ostvariti. Imaju od nas koristi ovdje i trgovine, sve je živnulo, samo neka se radi. Mještani ponavljaju da je rukovoditeljica, Mira Lazić, zaslužna što mjesto nije pusto. – Bez gospodarstva nema ništa, to je najviše zahvaljujući jednoj ženi, a to je Mira Lazić, koja je bila osnova za sve - kaže mještanin Svodne Momir Lajšić.

U ovoj tvornici, pri zapošljavanju, prednost imaju mještanke, što je od velikog interesa za lokalnu zajednicu. – To uvijek da prednost mještanima, njima stvara pogodnost, ne putuju, ne plaćaju prijevoz, tu su u mjestu, mogu i kod kuće sebi stvoriti dodatne prihode poslije radnog vremena. I ja kući radim baštu, to me relaksira i tu volim provoditi vrijeme – kaže Mira Lazić, direktorica Konfekcije “Sana Elvis”. Ona smatra da su ovakve tvornice u malim mjestima ključne za razvoj Republike Srpske.

– Mislim da je to budućnost, da u svakom mjestu, u svakoj mjesnoj zajednici u ruralnom području imamo tvornicu. Kada bi imali neku tvornicu u svakom mjestu to bi bilo od velike koristi za RS – dodaje Lazić koja je višestruko nagrađivani menadžer. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.