potencijali razvoja

Zbog manjka radne snage u softverskoj industriji, BiH dnevno gubi 1,5 milijuna KM

10.05.2018.
u 13:57
Zbog manjka kvalificirane radne snage u softverskoj industriji, Bosna i Hercegovina dnevno gubi 1,5 milijuna KM potencijalnog prihoda
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo prometa i veza Bosne i Hercegovine, u suradnji s Udruženjem tvrtki softverske industrije Bit Alijansa, bilo je domaćin Druge konferencije o potencijalima razvoja softverske industrije u Bosni i Hercegovini. Zbog manjka kvalificirane radne snage u softverskoj industriji, Bosna i Hercegovina dnevno gubi 1,5 milijuna KM potencijalnog prihoda.

„Naša je obveza da kroz kvalitetnu legislativu, koja uključuje adekvatna zakonska i podzakonska rješenja, politike i strategije, osiguramo razvoj informacijskog društva i stvorimo što bolji ambijent za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini“, izjavio je ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko, otvarajući konferenciju koja je okupila više od 500 IT stručnjaka, sveučilišnih profesora, predstavnika svih razina vlasti i međunarodnih institucija.

„Smatram da je softverska industrija u Bosni i Hercegovini odlična prilika za napredak i pozivam vas da iskoristite ovu konferenciju kako bismo nastavili razvoj ove industrije, s ciljem nadjačavanja političkih problema, te zajedno ponudili rješenje za problem nezaposlenosti građana Bosne i Hercegovine“, izjavila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.

„Javnost često ne zna koliko posla postoji u ovoj industriji te da četvrta digitalna revolucija donosi nove poslove, a mi to moramo iskoristiti“, rekao je Haris Memić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse, i istaknuo da bi „softverska industrija mogla biti na vrhu liste bh. izvoznika već za tri godine ukoliko u suradnji s predstavnicima vlasti i akademske zajednice danas provedemo predstavljene planove“.

Bliskom suradnjom predstavnika vlasti, sveučilišta i Bit Alijanse u rujnu ove godine upisat će se stotine studenata na dvogodišnji IT smjer koji će biti prvi put uveden u bh. visokoškolske ustanove. Na ovaj način softverska industrija će u relativno kratkom roku osigurati odgovarajuću radnu snagu. Potrebno je dodatno raditi na ohrabrivanju i prekvalifikacijama potencijalnih developera.

Bosna i Hercegovina se može ugledati na zemlje regije. Bugarska je iskoristila nedostataksoftverskih inženjera na svjetskoj razini i privukla unosne poslove koji su doveli do godišnjeg rasta od 17%. Predsjednik Upravnog odbora IKT klastera Bugarska Peter Statev najavljuje veću ulogu umjetne inteligencije (AI), Big data (BD), Cloud servisa, te potrebu transformacije u bliskoj budućnosti. 

„Postoji samo jedan način da se pripremimo, a to je inteligentna specijalizacija u ekonomiji, veća ulaganja u modernizaciju obrazovnog sustava, cjeloživotno učenje i prekvalifikacija radne snage, uz jednostavne zakone i povoljne poreze“, rekao je Statev.

Dodao je da BiH ima jednaku šansu kao i Bugarska da privuče višemilijunske projekte.

Na konferenciji su prezentirani dosadašnji rezultati i aktivnosti realizirane u svrhu osnaživanja softverske industrije u BiH, te se ukazalo na izazove koji stoje pred industrijom s potencijalom otvaranja 6.000 radnih mjesta. Također, ovom prilikom potpisan je i Memorandum o međusobnoj suradnji između Ministarstva prometa i veza BiH i Udruženja Bit Alijansa za informacijske tehnologije.

Udruženje IT kompanija Bit Alijansa je spremno pomoći savjetima kao i konkretnim aktivnostima. Svjesni su da pozitivni pomaci usmjeravanja energije u brzorastuću softversku industriju, koja otvara nova radna mjesta, ne moraju uključivati financijski aspekt, priopćeno je iz Ministarstva prometi veza BiH. 
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.