Odluke pokazuju da je izvršna vlast u Federaciji profunkcionirala

Vlada povlači zakone i zaustavlja sve natječaje za zapošljavanje

Vlada povlači zakone i zaustavlja sve natječaje za zapošljavanje
10.04.2015.
u 09:04
Pogledaj originalni članak

Vlada Federacije BiH donijela je jučer na svojoj drugoj redovitoj sjednici niz odluka koje potvrđuju da je nova izvršna vlast u ovom entitetu u cijelosti profunkcionirala. Vlada je, između ostalog, zadužila Federalno ministarstvo pravosuđa da joj u roku do najviše 30 dana predloži izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u FBiH kojim će rukovodećim državnim službenicima obavljanje ove dužnosti biti vremenski ograničeno na određeno razdoblje.

Prijedlog izmjena

Zadužena su i sva federalna ministarstva da Vladi FBiH predlože izmjene i dopune zakona tako što će kod federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija, gdje mandati rukovoditelja nisu ograničeni, obavljanje ovih dužnosti biti također vremenski ograničeno. Ovakve odluke prvi su koraci u promjeni nelogičnog stanja po kojem većina rukovoditelja koji su birani, između ostalog, i po političkoj liniji, nemaju ograničen mandat kao što to imaju ministri. Vlada FBiH jučer je donijela i zaključak kojim zadužuje entitetske institucije koje je osnovala Federacija, a koje vrše javne ovlasti i koje imaju svojstvo pravne osobe, javna poduzeća i druga gospodarska društva s većinskim sudjelovanjem državnog kapitala da odmah obustave natječajne procedure prijema zaposlenika. Ovakav zaključak, kako ističu iz Vlade, sukladan je ekspozeu federalnog premijera Fadila Novalića u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnesenom prilikom potvrđivanja imenovanja Vlade. Entitetska Vlada donijela je i zaključak o povlačenju nacrta i prijedloga zakona, prijedloga odluka i drugih propisa koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, a koje nije razmatrao ni jedan dom Parlamenta FBiH. Za ostale zakonske projekte, koji su prošli jedan od parlamentarnih domova, Vlada je zadužila federalne ministre da procijene važnost ovih zakona i nakon toga eventualno predlože stav o njihovom statusu. Ujedno, federalna Vlada je suglasna da iz parlamentrane procedure ne budu povučene odluke o prihvaćanju kreditnih zaduženja za proračunsku potporu i infrastrukturne projekte.

Afera prethodne vlasti

Jučer je Vlada stavila točku na još jednu aferu prethodne vlasti. Vlada je, naime, prihvatila informaciju Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata o ukidanju odluke o privremenoj suspenziji i odluke o zabrani ulaska u službene prostorije zaposlenika ovog ministarstva Martina Frančeševića i Dragana Majstorovića. Resorni federalni ministar donio je 1. 4. 2015. odluku o stavljanju izvan snage prijašnje odluke o zabrani ulaska u službene prostorije koju je prije godinu dana donio tadašnji ministar Zukan Helez.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.