prof. dr. sc. Bojan Polić

Virusni imunolog upozorava: Bilo bi loše da se preklope korona i gripa

Virusni imunolog upozorava: Bilo bi loše da se preklope korona i gripa
14.09.2021.
u 08:22
Bilo bi loše da se preklope korona i gripa i da imamo obje epidemiju u isto vrijeme. To bi moglo biti devastirajuće za neke ljude pogotovo starije, rekao je profesor Polić
Pogledaj originalni članak

Hrvatski virusni imunolog iz Rijeke prof. dr. sc. Bojan Polić izabran je za predsjednika Europske federacije imunoloških društava (EFIS), koja broji 14.000 znanstvenika. U emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT osvrnuo se na pandemiju koronavirusa, ali i sezonu gripe, koja dolaskom hladnijih dana predstavlja novu opasnost.

- Gripa se donekle sakrila jer smo se pridržavali mjera, a i ona je manje infektivnija u odnosu na koronu. S obzirom da smo relaksirali mjere u većini slučajeva mislim da bi se i gripa mogla pojaviti. Bilo bi loše da se preklope korona i gripa i da imamo obje epidemiju u isto vrijeme. To bi moglo biti devastirajuće za neke ljude pogotovo starije, rekao je profesor Polić.

Kad je riječ o pandemiji koronavirusa, rekao je da se nije dovoljno ljudi cijepilo.

- Cjepiva su najbolji doseg medicine u zadnjih 100-tinjak godina. Pokazala su se efikasnim kontra raznih bolesti, neke su iskorijenjene, neke se drže pod kontrolom, a vidimo i da djeluju na primjeru Covida jer preveniraju teže oblike bolesti i smrti, rekao je. 

- Ne znam jel to nepovjerenje u sustav, znanost ili kriva informiranost. Ako idemo od zapada Europe do istoka, taj postotak drastično opada. U zapadnim europskim zemljama procijepljenost je iznad 70, čak i 80 posto, kod nas je 50 posto, a u Bugarskoj i manje. To nije dobro jer uz prisustvo delta varijante koronavirusa prijeti nam porast broja hospitaliziranih i umrlih, istaknuo je.

EFIS je krovna organizacija imunologa u Europi, i to ne samo na području Europske unije, već na geografskom području Europe.

- Sistem je takav da se budući predsjednik bira na tri godine i onda je pripravnik. Ja ću predsjednik postati tek 2024.-2027., a nakon toga bit ću bivši predsjednik. To znači da sam svih devet godina u Upravnom odboru, rekao je profesor Polić istaknuvši kako je to i veliko priznanje za Hrvatsku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.